пʼятниця, 22 липня 2016 07:45

"Три зали театру заповнені вщерть. Невже публіка така дура?"

Міністерство культури звільнило директора Київського театру російської драми ім. Лесі Українки 78-річного Михайла Резніковича. Оголосили конкурс на вакантне місце.

— Я впевнений, що Резніковича оберуть знову, — каже 57-річний Борис Куріцин, керівник літературно-драматургічної частини театру. — У Резніковича закінчується угода, але він подає свою кандидатуру повторно. Нардеп Ірина Подоляк просунула нелегітимний закон про роботу за контрактом у сфері культури. Тепер, коли договір закінчився — до побачення. Це — невігластво і непрофесіоналізм. Як не згадати Салтикова-Щедріна: "Как из убыточного предприятия сделать прибыльное, ничего при этом не меняя". От і в нас так. Одна річ поставити спектакль, інша — вести за собою такий корабель, як Театр російської драми. Резнікович його очолює 21 рік. Це єдиний театр в Україні, три зали якого заповнені вщерть. Невже публіка така дура?

Київського театрознавця 33-річну Ірину Чужинову чотири роки не пускають на спектаклі в Театр російської драми.

— Ображаються. Я іноді пишу рецензії на їхні постановки. Хоча є "цехова" домовленість: про цей театр нічого не говорити й не писати. Там усі налаштовані вороже, наче нам хтось платить за критику на їхню адресу. Тому з теперішнім їхнім репертуаром я знайома відсотків на 30.

У нас сприймають театр як "сім'ю", а не інституцію. Ми досі бачимо худрука в ролі батька, якого ніхто не обирає і не міняє. В Україні рідко тасують театральних керівників — раз на 20 або й 30 років. Те, що пам'ятаю: у театр Франка після смерті Богдана Ступки прийшов Станіслав Мойсеєв із Молодого театру. Наприкінці 1980-х подібну рокіровку зробили, коли Сергій Данченко зі Львівського театру Заньковецької приїхав у Київ. Театру Лесі Українки є чим похвалитися. Це заклад для заможних людей або гостей столиці. Партер коштує від 300 гривень

Театральний критик Олег Вергеліс, 48 років, не спілкується і не вітається з Михайлом Резніковичем.

— Хоч би що я сказав — це сприймуть як провокацію. Можу говорити про будь-кого, але про Резніковича — ні. У фільмі "Службовий роман" була фраза: "У меня такая безупречная репутация, что меня уже давно пора скомпрометировать". Так-от їхня репутація вже давно скомпрометована. Я добре усвідомлюю політичну гру, яка там затівається.

Михайло Резнікович на посаді генерального директора і художнього керівника театру російської драми — з 1994 року. У квітні 2005-го міністр культури Оксана Білозір звільнила його. Через вісім місяців Резніковича поновили.

В театрі 34 роки працює актриса Тетяна Назарова — дружина Дмитра Табачника, міністра освіти в уряді Микола Азарова.

— Люди, яким за 70 років, не повинні претендувати на керівні посади, — каже театрознавець 54-річна Ганна Веселовська. — У Європі ця норма діє, а у нас — ні. Театр має очолити, наприклад, Віталій Малахов. Він зараз працює у Київському театрі на Подолі. Правда, не знаю, чи захоче.

Прізвище нового керівника Театру російської драми ім. Лесі Українки оголосять до 15 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Три зали театру заповнені вщерть. Невже публіка така дура?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути