вівторок, 26 квітня 2016 05:05

"Найбільший недолік серіалу "Не зарікайся" — тупість"

Автор: ФОТО З САЙТА www.youtube.сом
  Головну героїню серіалу ”Не зарікайся” школярку Людмилу несправедливо звинуватили в убивстві. Ув’язнення відбуває в колонії Луганської області. Під час війни на Донбасі зону обстрілюють, дівчина тікає
Головну героїню серіалу ”Не зарікайся” школярку Людмилу несправедливо звинуватили в убивстві. Ув’язнення відбуває в колонії Луганської області. Під час війни на Донбасі зону обстрілюють, дівчина тікає

— Якщо це не порушення закону й не розпалювання міжнаціональної ворожнечі, то я — французький льотчик, — каже письменник і видавець 48-річний Віталій Капранов.

До 19 квітня він був членом експертної комісії при Держкіно. Її повноваження припинили через скандал навколо серіалу "Не зарікайся". Фільм показує телеканал "Україна".

"Я поділяю обурення громадськості змістом однієї серії. Не можу погодитися з рішенням експертів, які дозволили показувати серіал. Вважаю за потрібне припинити повноваження нинішнього складу комісії і сформувати новий", — пише у "Фейсбуку" голова Держкіно Пилип Іллєнко, 38 років.

Віталій Капранов голосував проти показу "Не зарікайся".

— У двох словах перекажу зміст 66-ї серії, що призвела до скандалу, — продовжує Капранов. — Герой фільму потрапляє в полон до ЛНРівців. Його мати Фаїна Марківна викрадає дитину в сім'ї біженців із Донбасу. Бере в заручники й матір хлопчика. Шантажем змушує їхнього батька витягти її сина з полону бойовиків. Мати дитини каже: "Ми хотіли, щоб Донбас був вільний".

Чому ми маємо з такою позицією знайомити українців? Тут є прихований антисемітизм. До того ж усі герої серіалу розмовляють російською. Хоча найбільший його недолік — тупість. ТРК "Україна" захотів створити мелодраму в обставинах Майдану й АТО. Його знімали люди з каналу бізнесмена Ріната Ахметова. Вигадували пригоди для героїв. І вата в головах проявилася. У телефільмі більш як 100 серій. Одна коштує приблизно 30 тисяч доларів. Каналу є за що боротися.

Для експертної ради змонтували 8-хвилинний ролик про те, який насправді хороший серіал. Мовляв, яка різниця якою мовою. Вони, бачте, за патріотизм, а не за націоналізм. Читали нам лекцію, що не всі на Донбасі погані й не всі кияни хороші. Експерти розгубилися, забули, що триває війна.

Голова Держкіно діяв рішуче і швидко, коли розігнав експертну раду. Саме так потрібно робити під час війни. Цей орган створили воювати на інформаційному фронті. Забороняли Охлобистіна, Пореченкова, "Бригаду", а тут здали позиції.

Із 16 членів комісії 12 проголосували "за" продовження показу "Не зарікайся".

— Я голосувала "за" цей серіал із кількох причин, — каже кінознавець Оксана Волошенюк, 45 років. — "Не зарікайся" — один із перших телепродуктів про події новітньої історії України. Досі можна було згадати лише "Гвардію" Олексія Шапарева каналу "2+2". Герої серіалу — представники різних груп українського суспільства. Кожна з них має свої цінності. Це в кращому випадку. В гіршому — вірить у певні політичні й соціальні міфи. Серіал не претендує на документальність. Громадськість обурили слова ЛНРівців про "укрів" та "київську хунту". Було би дивно, якби вони добре відгукувалися про них. Не можна казати "цього немає" лише тому, що не хочемо чути про це.

"Не зарікайся" — дев'ятий серіал, що зняли на замовлення телеканалу "Україна". Його режисер — москвич Дмитро Гольдман, 45 років, автором сценарію стала киянка 50-річна Тетяна Гнєдаш.

Зараз ви читаєте новину «"Найбільший недолік серіалу "Не зарікайся" — тупість"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути