вівторок, 28 травня 2013 05:15

"На мої гроші тут тільки на три книжки розженешся"

Автор: Фото: Ольга Швед
  У львівському палаці мистецтв діти шукають наклейку ”слона” у прив’язаних за стрічки дитячих книгах. За участь у конкурсах та купівлі книжок учасник отримує наклейку. За сім можна отримати подарунок — напій, м’яч, книги. Під час фестивалю 2125 учасників гри назбирали 36 860 слонів
У львівському палаці мистецтв діти шукають наклейку ”слона” у прив’язаних за стрічки дитячих книгах. За участь у конкурсах та купівлі книжок учасник отримує наклейку. За сім можна отримати подарунок — напій, м’яч, книги. Під час фестивалю 2125 учасників гри назбирали 36 860 слонів

— Взяла 400 гривень. Думаєте, вистачить? Торік півтисячі на малих потратила, мусили до чоловікової зарплати дотягувати, — каже львів'янка Олена Розинська, 36 років.

17 травня об 11.00 зустрічаємося біля входу до Львівського палацу мистецтв. Три дні там триває Дитячий фестиваль, що організував Форум видавців.

Олена працює вдома — варить на продаж мило та розробляє дизайн  квартир. Чоловік — касир в одному з місцевих банків. Львів'янка у вільному довгому сарафані, за руки тримає дітей — 12-річного Петра і 6-річну Анну-Марію. Вони тягнуть матір подивитися на відкриття фестивалю. Близько тисячі школярів у карнавальних костюмах казкових героїв ідуть із центру Львова до палацу мистецтв. Дорогу для авто перекрили. Родина заходить на перший поверх.

— Мамусю, у нас ця і ця книжечка вже є, — Петро показує пальцем у книжки видавництва "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га". Стенд найближче до входу. На розкладці — найпоширеніші видання — "Снігова королева" Ганса-Крістіана Андерсена, "Історія одного поросятка" Юрія Винничука, "Казки дракона Омелька" Сашка Дерманського.

— Саме тому ми не будемо купувати тут, — Олена веде за руку малих далі. — На мої гроші тут тільки на три книжки розженешся. Всі більше 60 гривень коштують, а сторінок від сили 20. Але малюнки, що не кажи, суперові.

На стенді львівського видавництва "Старий Лев" письменниця 59-річна Зірка Мензатюк підписує свої книжки. На дитячий форум привезла нове видання "Зварю тобі борщику". Для дітей пише понад 30 років. Анна-Марія торкається книжок на столі.

— Що, маленька, сподобалися? — всміхається до дитини авторка. Звертається до матері: — Ви, головне, не вибирайте самі книжки діткам. Вони те не захочуть читати. Колись на київському форумі моя внучка 8-річна Яринка вибрала розцяцьковану рожеву книжечку "Як стати лідером". Ніколи не могла подумати, що її тоді цікавила ця тема. Наступного року купувала лише книжки про котів.

Олена бере за 30 грн нову книжку письменниці. Та підписує із побажанням Анні-Марії "Рости здоровенькою, побільше їсти каші й борщу".

На стенді видавничого будинку "Фактор" Петро гортає "Техніку майбутнього" за 65 грн. На малюнках — гелікоптери, танки, літаки.

— Мама, тут є такий вертольот, як у фільмі "Облівіон"? — запитує Петро.

— Це хітова книжка для хлопчиків. Усі діти його віку беруть, — каже продавець. — Динозаври і космос їм уже не цікаві, малі надивилися фантастики, хочуть це читати. Пару хвилин тому півкласу дітей шукали "Гобіта" Толкіна. Діти в кінотеатрі подивилися першу частину кіно, хочуть дізнатися, чим закінчиться. Зараз тільки фільмами можна дітей зацікавити читати.

Олена купує книжку для сина. Далі на стенді столичного видавництва "Грані-Т" віддає 72 грн за чотири розмальовки. Піднімаються на третій поверх, де триває фестиваль настільних ігор. На 30 столах діти грають у шахи, морський бій, монополію. Петро просить купити гру "Скрабл" українською мовою за220 грн. У ній складають слова з наявних на полі букв. Виграє той, хто придумає більше найдовших слів.

— Візьму, бо це розвиваюча гра. Але вже грошей на книжки нема, зрозуміли? — каже дітям Олена. — 13 гривень лишилося із 400. Куплю вам по дорозі додому морозива.

Зараз ви читаєте новину «"На мої гроші тут тільки на три книжки розженешся"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути