вівторок, 11 жовтня 2011 00:00

Матіос плакала над новою книжкою

Автор: фото з сайта www.vsiknygy.net.ua
  Нова книжка Марії Матіос ”Армагедон уже відбувся” вийшла у львівському видавництві ”Піраміда” накладом 10 тисяч примірників
Нова книжка Марії Матіос ”Армагедон уже відбувся” вийшла у львівському видавництві ”Піраміда” накладом 10 тисяч примірників

— Ця книжка дуже гаряча. У ній буде об що спекти губи, — каже письменниця Марія Матіос, 51 рік. Вона презентувала у столичній книгарні "Є" нову повість "Армагедон уже відбувся". Твір вийшов у львівському видавництві "Піраміда" 10-тисячним накладом. Має 112 сторінок, коштує 44 грн.

— Її було важко писати. Хотілося у 100 сторінок вкласти трагічну людську долю. Повість вийшла дуже густа, — каже авторка. — Показала історичну драму через драму простої людини.

Головний герой Іван Олексюк замолоду вбив чоловіка і був засуджений. Через це мучиться все життя.

— Я уважно живу і все бачу. Всі події реальні, відбулися у Львові. Позбирала персонажів так, що їх не впізнають навіть добрі друзі. Це історія морального падіння однієї сім'ї. Головний герой Іван Олексюк — негідник. Я його не любила, доки не почала розуміти. Перекрутила героя через себе, як крізь м'ясорубку, і стала його адвокатом. Намагалася показати, що в кожної людини є багато затаєної правди. Кожен із нас потребує адвоката. Не платного, а безкоштовного. Деякі моменти з життя цієї родини викинула, бо пошкодувала читача. З ними книжка була б страшніша. Під час роботи над книжкою плакала один раз. Коли писала листа до Івана від його дочки з Греції. Не могла уявити себе на її місці. Основне в листі те, що ніхто нікому нічого не винен, окрім совісті.

"Армагедон уже відбувся" з полиць розбирають за 20 хв. Стають в чергу по автографи.

— На презентації почала читати повість і зразу ж стала плакати, — жінка у діловому костюмі вручає Марії Матіос букет жовтих троянд. Та цілує її в щоку, ставить підпис на примірнику.

— На Форумі видавців у Львові загалом роздавала автографи 16 годин, — згадує письменниця. — Довелося скоротити свій підпис утричі, щоби вдовольнити всіх охочих. Одна жінка обурювалася, чому не ставлю під підписом дати. Пояснила, що маю всього 30 хвилин і 10-метрову чергу. А потім підійшла молода дівчина. Сказала, що її звати Петрунелла. Почала питати, звідки вона. Виявилося, що вона з Рівного. Батьки її так назвали, бо народилася на Петра і Павла.

Книгу ілюстрував львівський художник Сергій Іванов.

— Він оформлював усі мої видання. Захотіла працювати з ним, коли побачила каталог його робіт. Подзвонила і спитала: "Як ти можеш малювати те, про що я пишу?". Сергій ілюстрував 12 моїх книжок. Два мої твори англійською мовою, які нещодавно вийшли в Австрії, — теж його робота.

Зараз ви читаєте новину «Матіос плакала над новою книжкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути