пʼятниця, 23 листопада 2012 05:15

Лялька полтавського майстра перемогла на виставці в Москві

Автор: Фото з особистого архіву Валерія Бондаренка
 

Лялька полтавського майстра 39-річного Валерія Бондаренка перемогла на виставці "Мистецтво ляльки" в Москві. Маленького Принца з пап'є-маше визнали найкращим у номінації "Художнє вирішення образу". Змагалися лялькарі Чехії, Росії, України.

— Ляльку робив півтора місяця, заввишки 70 сантиметрів, — розповідає Валерій Бондаренко. Лялькар накладав один на один шари паперу, тканини й клею. Коли клейовий ґрунт висох, поверхня затверділа. — На обличчя пішло 33 шари паперу. Для останніх двох-трьох використав японський папір, він подібний до шкіри. Для більшої реалістичності пройшовся по ньому наждаком. Зафарбував сумішшю акварельних фарб, вони не осідають на поверхні, а вбираються. Отримав теракотовий відтінок, під старовину. Очі Принца запалі, а не випуклі, як зазвичай у ляльок. Так я намагався передати внутрішню глибину. Волосся скручував у пасма з ниток, по 10-12 штук у кожному. Просочував клеєм, викладав зачіску й фіксував за допомогою лаку. Одяг вирізав із тканини й також наклеював. Маленький Принц тримає жмут водоростей і ланцюг із вигаданою істотою. Це одне зі створінь, з якими спілкувався Принц.

Валерій Бондаренко має дорослу доньку — 16-річну Каріну. Але Принца зробив насамперед для себе. Хоче, щоб спонукав до роздумів. У своїй кімнаті має колекцію із 30 власноруч створених ляльок.

Зараз ви читаєте новину «Лялька полтавського майстра перемогла на виставці в Москві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути