пʼятниця, 14 листопада 2014 05:05

Книжки породжують критичне ставлення до світу

Книжки породжують критичне ставлення до світу
Фото: unn.com.ua

— Я дуже хотів приїхати сюди. Бо за останні місяці Україна перетворилася на центр, за яким спостерігає весь світ, — починає лекцію перуанський письменник 78-річний Маріо Варґас Льоса. 11 листопада нобелівський лауреат з літератури виступив у Національному університеті ім. Шевченка. За годину до початку в залі було кілька місць в останніх рядах. Перед виступом слухачі стоять у проходах.

— Запросив, і він легко погодився. Це щира людина. Розуміє, що тут відбувається. Дуже підтримує вашу країну, — каже 60-річний Херардо Анхель Бугайо Оттоне, посол Іспанії.

— Зараз Україна переживає важкі часи, — продовжує письменник. Говорить іспанською. Присутні слухають у спеціальних навушниках із перекладом. Багатьом їх не вистачило. — Але це часи боротьби за свободу, демократію і законність. Українці не хочуть більше російських вторгнень та корупції. Їм набридло, що політика є лише засобом особистого збагачення. Я побачив зблизька, як люди мобілізуються заради свободи.

Нобелівську премію письменник отримав 2010-го. Українською переклали його романи "Зелений дім" і "Витівки кепського дівчиська". 1990 року балотувався на посаду президента Перу, багато років жив у Європі.

— Побудова Європейського Союзу — це амбіційний проект, — розповідає Льоса. Порівнює його з утопією. — Західна Європа ніколи не жила в такому мирі, як ці 50 років завдяки ЄС. Європа не продемонструвала достатньої підтримки та солідарності з України. Але я вважаю, що настав час сказати Росії "досить".

Письменник виступає понад 2 год. Наприкінці Льосу запитують пораду, як виховувати молодь.

— Молодь не потребує порад, — зриває оплески студентів письменник. — Можу рекомендувати лише більше читати. Література відкриває нам очі, показує, який складний цей світ. Дає інше життя. Тому вона є вічною. Хороші книжки породжують критичне ставлення до світу. Література також завжди була інструментом у боротьбі з диктатурою.

Зараз ви читаєте новину «Книжки породжують критичне ставлення до світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути