пʼятниця, 20 травня 2016 00:10

Джамалі присвоїли звання народної артистки

— Мої батьки змушені залишати дім і переховуватися у родичів. Під дверима їхнього будинку в Криму практично ночують журналісти з російських телеканалів, — розповідає 32-річна Джамала на прес-конференції в Києві. 14 травня вона перемогла на Євробаченні. 61-й пісенний конкурс відбувався у шведському Стокгольмі. Пісню-переможець "1944" Джамала написала позаторік, присвятила 70-й річниці депортації кримських татар. За основу взяла історію своєї бабусі, яка втратила дитину під час примусового переселення в Середню Азію.

Джамала виглядає трохи стомленою, але усміхається і радо відповідає на всі запитання. Каже, що свою перемогу відчула лише в Києві.

— Побачила сотні щасливих людей у Борисполі, які вітали, дарували квіти. Навіть думки не було про друге місце, — продовжує співачка. — Зрозуміла, що маю перемогти, коли відкриття Євробачення почалося з танцювальної постановки "Сірі люди". В ній зобразили, як Європа зустрічала біженців з Сирії. Це було потужно. Також на відкритті неймовірно сильно виступив учасник гурту АББА Ульвеус Бьорн. Він сказав, що останніми роками Євробачення стало конкурсом легковажної пісні, фриків. Так, це є. Але це — єдиний конкурс із великою аудиторією, який має змогу підняти важливі питання.

Джамалу не здивували високі бали від глядачів із Росії.

— Попри пропаганду, що все перевернула про мене і мою пісню, я очікувала цього. Люди, які переживали подібний біль, можуть не знати, про що композиція, але вони відчули цей плач. Дурниці, що конкурс тільки зараз почали називати політичним. Його щороку вважають таким. Коли учасники виходять на сцену з прапором — це вже політика. Але ми всі були об'єднані музикою. Забували про негаразди і конкуренцію. Я дала понад сотню інтерв'ю у Стокгольмі. Завдяки нашій команді Україна і Крим дуже голосно зазвучали на весь світ. Кожен журналіст після інтерв'ю дякував мені за участь у конкурсі. Казали, що я підвищую його музичний рівень. Вони не знали, що означає "1944", не розуміли татарського тексту, але захоплювалися музикою.

Присвячую свою перемогу рідним, людям, які пережили цю трагедію. Я хотіла б, щоб цієї пісні взагалі не було, як і трагедії 1944-го. Люди мають любити, а не страждати і ховати своїх синів.

Джамалу просять прокоментувати чутки в інтернеті про нібито плагіат її композиції.

— "1944" із музичної точки зору — якийсь бардак. У ній є традиційний вірменський дудук, поєднаний з електронним звуком. Потім з'являється кримськотатарська мова, далі вступає мугам (традиційна азербайджанська музична імпровізація. — ГПУ). Але разом це звучить неймовірно. Мені цікаво послухати того, хто до мене робив щось подібне в музиці. Я відрізнялася за змістом і звучанням. Решта пісень були схожі одна на одну.

Після перемоги на Євробаченні президент України Петро Порошенко присвоїв Джамалі звання народної артистки.

— Приємно отримати таку відзнаку, але й трошки смішно. Дуже вдячна. Але для мене нічого не змінилося. Я, наприклад, люблю Майкла Джексона і Вітні Х'юстон без будь-яких регалій.

Зараз ви читаєте новину «Джамалі присвоїли звання народної артистки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути