вівторок, 12 квітня 2016 11:49

Головне, щоб в ефірі не було ні Земфіри, ні Макаревича, ні ДДТ

37,5 ВІДСОТКА ПІСЕНЬ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ МАЄ ЗВУЧАТИ НА РАДІО. ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО ОБОВ'ЯЗКОВЕ ВИКОНАННЯ ЦІЄЇ КВОТИ ІНІЦІЮВАВ ВІЦЕ-ПРЕМ'ЄР З ГУМАНІТАРНИХ ПИТАНЬ В'ЯЧЕСЛАВ КИРИЛЕНКО

Чи вважаєте доречним прийняття квот 50 відсот­ків для пісень українських виконавців і 37,5 – для україномовних пісень?

– НА ПОЧАТОК БУЛО Б НЕПОГАНО ДОТРИМУВАТИСЯ ВЖЕ НАЯВНИХ КВОТ, – каже продюсер Ігор КОНДРАТЮК, 54 роки. – Перед тим як прий­мати нові, хотів би, щоб назвали радіостанції, які не виконували старих. На державному рівні варто пролобіювати закон про позбавлення їх ліцензій або стягнення штрафу в мільйон доларів. Бо основна проблема країни за останні 25 років – невиконання законів. Ніхто не знає, чи дотримуються закону про квоти. Мені здається, невиконання відстежується так: якщо випадково помітили – то поїхали розібралися. Якщо ні – так і лишилося. Хто моніторить, приміром, якусь місцеву станцію в Харкові?

Не знаю, як зараз, а раніше, щоб формально виконати квоти, після третьої ночі радіостанції починали крутити українські пісні. Не впевнений, що з ухваленням нового закону щось зміниться. На місці Кириленка не приймав би нових квот. Краще вже прописані в законі 50 відсотків національної музики на радіо­станціях загнати в добові норми. Зазначити, що не можна крутити "квотові" українські пісні з півночі до сьомої ранку.

Коли кажу "українські пісні", маю на увазі пісні українських виконавців – незалежно українською, російською, татарською чи якоюсь іншою мовою написані.

     Фрік-кабаре Dakh Daughters стало популярним влітку 2013 року завдяки відеокліпу Rozy/Donbass. В ньому поєднано 35-й сонет Шекспіра й українські народні пісні
  Фрік-кабаре Dakh Daughters стало популярним влітку 2013 року завдяки відеокліпу Rozy/Donbass. В ньому поєднано 35-й сонет Шекспіра й українські народні пісні

Якщо закон приймуть, які проблеми стосовно української музики на радіо залишаться?

– Кириленко говорить про турботу держави. Держава – це коли в будь-який момент в Україні я можу послухати пісні вітчизняних виконавців. Зараз такої можливості немає, і якщо прийняти нові квоти – не буде. Завжди знайдуться півгодини, коли взагалі не ­звучатимуть українські пісні на жодному каналі. І це новому закону не суперечить.

В Україні є місця, де взагалі не почути української пісні, навіть російською мовою. В Одеській області їхав жахливою дорогою до Ізмаїла, спеціально порахував: 10 румунських радіо­станцій і півтори наші – "Ера" та часом "Ретро", "Шансон".

Яке рішення бачите?

– Кириленко мусить пролобіювати створення FM-радіостанції – приватної, але зі 100-відсот­ковим покриттям і винятково українською музикою. Щоб не було в країні жодного квадратного кілометра, де б я не зміг почути в будь-яку хвилину українську пісню. Такій станції треба надати пільги на сплату податків на перші роки – для розкрутки, бо вона виконує держзамовлення. Воно, у зв'язку з гібридною та ідеологічною війною, важливіше за держзамовлення, приміром, заводу Антонова.

На цій станції мають крутити пісні українських виконавців незалежно від мови. Пономарьова, "Океану Ельзи" – українською, The Maneken, Hardkiss – англійською, Лободи – російською. Головне, щоб в ефірі цієї радіостанції не було ні Земфіри, ні Макаревича, ні ДДТ. Хтось скаже, що вона буде на 10-му місці в рейтингу популярності. Тоді закрийте станцію, яка зараз на 10-му місці, якщо, на вашу думку, вона непотрібна.

Наберемо стільки якісного українського контенту?

– Якщо укладемо список українських виконавців – до сотні точно дійдемо. У кожного з них від двох до 50 пісень. У моєму каталозі української музики в "Караоке на майдані" – близько трьох тисяч пісень включно з народними, яких не більше 60. І там – тільки розкручені твори.

Всі радіостанції затиснуті у формат. І якщо вони плачуть, що не можуть виконати квоти, хочу спитати: "Як же дотримуєтесь формату?" Ніколи не хочеться включити Led Zeppelin? Або давай, ввімкни мені The Beatles на "Русском радио".

Чи варто пісні, створені разом українськими та іноземними музикантами, вважати національним продуктом?

– Є прекрасний дует Лобода та EMIN. Цей азербайджанський співак має можливість знімати найдорожчі кліпи в світі. Те, що вони створили вдвох, – наш контент. Усім зрозуміло, що ця пісня – для України. Це не англійська пісня, яку розуміють у переважній більшості країн. Тому, вважаю, доречніше вводити квоти на пісні українською мовою.

З контенту, який створюють вітчизняні виконавці, російськомовного може звучати чверть, а україномовного – три чверті. Чи підштовхуватиме це українських виконавців робити україномовний продукт?

– Точно знаю, що Наталка Могилевська, Тіна Кароль і багато інших між двома запропонованими піснями оберуть кращу. Незалежно від мови.

А як бути з класичною музикою?

– Не має значення, хто грає класику. Яка різниця, "Пори року" Вівальді виконує український ансамбль чи хтось із росіян або італійців? Йдеться про музику. Якщо записати класику тих, хто родом з України, чи грає зараз тут – скоріш за все, буде повний контент на 24 години.

Чи може закон призвести до зникнення деяких радіостанцій?

– Мені все одно – чи виживуть вони. Я їх не слухаю. Суть у тому, що закон або є, або його немає. Це як податок на прибуток в Україні – 18 відсотків. Якщо не влаштовує – можете їхати в іншу країну. В Швеції – 72 відсотки. Після прийняття цього закону гірше не буде. Буде краще.

Пономарьов, приміром, за квоти. Каже, доки не даси по голові, нічого не відбудеться. Вважає, людей потрібно привести до тями. А потім хай будують свої нішеві радіостанції, крутять те, що більш популярне.

Валентин Коваль на телеканалі M2 крутить тільки українську музику. Звісно, хтось дивиться 3 хвилини і каже: "Не цікаво". Але в мене зараз, доки говорю з вами, паралельно без звуку іде чемпіонат України з футболу. Порівняно з іспанським, він – ніякий. То нам тепер що, закрити чемпіонат України?

Зараз ви читаєте новину «Головне, щоб в ефірі не було ні Земфіри, ні Макаревича, ні ДДТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути