Раф-кава - це м'який і приємний напій з тонким молочно-ванільним смаком. "Найніжніша кава, яку мені доводилося куштувати", - пишуть завсідники кав'ярень в інтернеті.
Напій готують з еспресо, вершків і ванільного цукру. У київській кав'ярні "Mиндаль Coffee Room", що знаходиться на перетині вулиць Гоголівська і Гончара, в цей напій додають мадагаскарську ваніль і тростинний цукор. За словами авторів рецепту, останній складник не перебиває природний смак кави й цілком дає йому розкритися.
"Років десять тому раф-каву готували тільки в одній кав'ярні Москви, - розповідає Олександра Лазар-Боровицька, засновник і власниця кав'ярні "Mиндаль Coffee Room", - Там постійним гостем був якийсь Рафаель. Саме він просив змішувати молоко, вершки і еспресо разом, а не окремо. Поступово таку каву стали замовляти й інші відвідувачі, а з часом цей спосіб приготування став популярним і в багатьох інших закладах. Ще пізніше в таку каву стали додавати різні складові. Наприклад, лаванду або апельсиновий цукор".
Такий напій можна не тільки спробувати в кав'ярні, а й приготувати в домашніх умовах. Про те, як зробити раф-каву самому, розповідає бариста Віталій Чечкін.
"У напою є своя аудиторія. Є відвідувачі, який замовляють виключно тільки раф. У першу чергу для напою знадобиться порція еспрессо. Також - молоко і вершки. Особливість у тому, що молоко і еспрессо збиваються разом, а не окремо. Вийде пінна шапка, але не як в капучино, а ніжніше. Вона робить смак кави особливим, - каже Віталій.
Інгредієнти:
вершки 10% жирності - 70 грамів
молоко - 50 грамів
порція еспрессо
ванільна паличка, перетерта з тростинним цукром - 2 грами
Приготування:
З'єднати вершки, молоко і еспрессо.
Перед заварюванням еспресо насипати в ємність ваніль і цукор до розчинення.
Збити до однорідності.
Порада:
Якщо у вас немає кавомашини, для такого напою можна приготувати міцну каву в турці або френч-пресі. Але тоді його потрібно буде процідити. Перед приготуванням вершки можна підігріти.
Збити раф-каву в домашніх умовах можна також і за допомогою блендера для коктейлів або навіть вінчиком. Важливо, щоб у результаті утворилася піна.
Коментарі