Вінничанка Валентина Тищук на Спаса готує ароматні пироги з яблуками й грушами. Каже особливої родзинки додають шоколад і горіхи в тісті.
-Пиріг має дуже індивідуальний смак. Хто скуштував хоч раз, запам'ятає його надовго. Він не схожий на традиційні шарлотки, має оригінальний вигляд і смак. Це щось типу ароматного кексу в дуже гарному оформленні. Готую такі і для гостей. Для святкової подачі кладу ще кульку морозива, - каже. - Єдиний недолік, що пиріг дуже швидко з'їдається.
Інгредієнти:
-3 великих або 5 дрібніших груш
-мигдаль — 100 г
-вершкове масло — 180 гр
-яйця — 2 шт
-цукор - 140 г
-мука - 140 г
-чорний шоколад -50 г
-сок лимона - 1 ст ложка
-абрикосовий джем — 2 ст.ложки(можна замінити такою ж кількістю рідкого меду)
-олія для змащування форми
Приготування:
Груші помити і очистити від шкірки, якщо вона жорстка. Дві груші нарізати тоненькими ломтиками, схожими на чіпси разом з дзернятами, збризнути соком лимону і відкласти для прикраси пирога.
Решту груш нарізати кубиками і теж збризнути соком лимону.
Шоколад подрібнити ножем, мигдаль обсмажити на сухій сковорідці помішуючи 5-6 хвилин. Замість мигдалю можна використати звичайні грецькі горіхи. Їх охолодити і подрібнити у блендері в муку.
Яйця злегка розтерти з цукром, але не збивати. Додати нарізане шматочками масло кімнатної температури. Злегка збити масло з яйцями, тільки до однорідної консистенції. Висипати горіхову муку, додати звичайну муку перемішану з розпушувачем, перемішати ложкою.
Додати шматочки груші і шоколад. Тісто викласти у форму застелену пергаментом і змащену олією. Поверхню розрівняти лопаткою. Викласти грушеві чіпси, накладаючи ломтики один на інший. Пиріг полити абрикосовим джемом
Випікати пиріг в духовці при 160 градусах годину. Під час випікання із форми виділяється сік, тому низ духовки краще застелити фольгою.
Готовий пиріг витягти з духовки, накрити рушником і дати постояти 10-15 хвилин. Перекладати в тарілку лише після повного охолодження. Верх можна прикрасити мигдальними чіпсами і рубленим шоколадом. Перед подачею пиріг охолодити.
Коментарі