понеділок, 19 листопада 2012 14:42

У весільний коровай дають 15 жовтків

У весільний коровай дають 15 жовтків
Фото: myobukhiv.com

44-річна Наталія Бабій із села Кальне Козівського району Тернопільщини понад 15 років пече двоярусні короваї на весілля.

"Мої короваї уже не тільки в нашій і сусідніх областях замовляли. Їх везли на весілля навіть в Іспанію, Італію, Росію,  Білорусію і Польщу", - усміхається жінка.

Рецептів цієї особливої випічки вона не приховує. Каже, неодноразово ділилася секретами з іншими господинями, які хотіли навчитися пекти.

Для тіста Наталія Бабій бере 4,5 кг борошна, 1,5 л молока, 300 г масла, 0,5 л сметани, 15 яєць, 4 пачки ванільного цукру та 100 г дріжджів.

Насамперед готує опару – кладе у велику миску дріжджі, додає трохи теплого молока, борошна і цукру. Залишає на 15 хвилин у теплому місці.

Потім поступово додає усі інші компоненти. Вимішує годину.

"Яйця потрібно додавати наприкінці. Але білок заважкий для дріжджового тіста, воно може не піднятися. Тому використовую тільки жовтки, добре збиваю їх, як на бісквіт. А з білків роблю прикраси для уже готового короваю", - говорить господиня.

Крім того, усі інгредієнти, за її словами, мають бути теплими. Молоко треба завчасно закип'ятити і дати трохи вистигнути, масло – розтопити. Навіть борошно варто принести у теплу кухню раніше, щоб нагрілося.

"Інакше тісто не підросте", - пояснює Наталія.

Готове тісто повинно спочатку годину "підніматися" у мисці, а потім ще стільки ж часу – у бляшках. Ще півтори години потрібно, щоб весільні хліби спеклися.

"Прикрашати коровай найкраще уже на другий день – як добре вистигне. Щоб спекти його треба мінімум 5 годин. І так само довго оздоблювати -- це  ж не торт, - наголошує жінка. – Прикрашаю коровай так, як душа підкаже. Тут трафарету нема. Але, звісно, якщо замовники мають свої побажання – враховую їх."

 

Зараз ви читаєте новину «У весільний коровай дають 15 жовтків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути