четвер, 14 листопада 2013 03:15

У Тайланді й Туреччині найсмачнішу їжу продають на вулицях
5

Фото: Фото: Фейсбук

Журналіст і кулінар 26-річна Марія Ледіна запозичує рецепти страв з країн, якими мандрує. Каже, ресторанчики й кав'ярні кажуть їй про країну більше, ніж музеї.

У січні Марія була в Тайланді. Говорить, там дуже розвинена культура вуличного харчування:

"О другій ночі можеш вийти на вулицю і поїсти супа в генделику. А в нас вуличної їжі ніколи не було. Тому що всі сиділи вдома і готували вдома. Тайці постійно тусуються на вулиці і їдять на вулиці. Смачний легендарний суп том-ям, він буває з куркою, а буває з креветками. Там дуже багато складників, починаючи від лайму, закінчуючи стеблами лемонграсу. Гоструватий, але варіювати прянощі можна. Раз мені принесли суп, в якому плавав овоч, який за смаком і за запахом нагадував щось, що дуже довго валялося на горищі. Смердів чимось прілим. Я такого не їла".

У тайській кухні багато складників, каже Марія.

"Найскладніше - їх усіх підготувати, намити, нарізати. Це займає 80 відсотків часу, а готується все дуже швидко. У тайців удома немає духовок, тому теплова обробка мінімальна, ніхто не засмажує продукти і довго їх не варить. Це країна, де цілий рік літо. На зиму не запасаються. Що таке консерви, для них незрозуміло. Пішов - зірвав з дерева ананас".

Найсмачнішу їжу в Стамбулі Марія також спробувала на вулиці.

"Сендвіч, схожий на половину розрізаного батона, туди кладеться скумбрія на грилі й овочі. До них подають соління у пластикових стаканчиках: огірочки мариновані, капуста великими шматками, горох, і все це заливається розсолом з додаванням бурякового соку - все рожевим стає. Вся величезна набережна їсть ці булки. Не знаю, як кухарі працюють. Весь день на спеці смажать цю рибу у човниках на воді, їх при цьому гойдає".

У Стамбулі Марія спробувала найсмачніший інжир.

"Він був великий і солодкий та соковитий. У нас він ніякий".

Зараз ви читаєте новину «У Тайланді й Туреччині найсмачнішу їжу продають на вулицях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути