неділя, 11 листопада 2012 17:11

Тісто для французького пирога запікають 15 хвилин

Шеф-кухар Богдан Турчин, 31 рік, працює у столичному ресторані французької кухні "Бельмондо". Часто готує для гостей класичний пиріг із пісочного тіста й лимонної начинки.

- Любителі французької кухні його дуже люблять, бо старовинний рецепт я не змінював. А точно такий пиріг часто готують у ресторанах та в родинах Франції. Хоча на кухні люблю експериментувати, щомісяця придумую кілька нових страв, - розповідає Турчин.

Каже, пироги у Франції роблять на будь-яке свято та в будні. Лимонний торт не треба запікати. Замість цього начинку тримають у холодильнику, а в духовці готують лише тісто для основи.

- Для 700-грамового пирога у кухонний комбайн закладаю 200 грамів борошна, 100 грамів вершкового масла, вичавлюю сік одного лимона, вбиваю 1 яйце.

Всипає також сіль на кінчику ножа, додає три столові ложки вершків. Усе перемішує до однорідності протягом хвилини. Дістає тісто із комбайну руками і формує з нього кулю. Далі розминає, поки те стає м'яким.

- Розкатую тісто тонким шаром. Тепер розігріваю духовку до 180 градусів. Беру круглу форму для запікання діаметром 25 сантиметрів. Добре, якщо борти будуть фігурні, тоді пиріг виглядатиме красивіше.

Змазує дно форми для запікання олією, рівномірно по поверхні розсипає чайну ложку борошна, аби тісто не підгоріло. Застилає фольгою так, щоб вона виходила за верхній край форми. Тоді після запікання пиріг можна буде дістати, потягнувши за фольгу. Вистилає на неї тісто.

- Зверху накриваю папером для випічки і ставлю у розігріту духовку на 15 хвилин. За цей час основа пирога має стати золотавого кольору.

У окремій посудині змішує 250 грамів вершків. Вливає 300 грамів підігрітого молока та сік і цедру 5 лимонів, мішає три хвилини. Засипає 20 грамів желатину, щоб начинка потім загусла.

- Відділяю жовтки 4 яєць, додаю їх до суміші, знову перемішую. За оригінальним рецептом, білки для пирога нам не потрібні. Хоча деякі українські господині трохи змінюють рецепт і поливають збитим білком верхній шар пирога. Тоді запікають його вдруге протягом 30 хвилин, щоб білки затверділи.

Дістає з духовки спечену основу для пирога. Переливає у неї суміш із молока, вершків і яєць. Ставить пиріг із начинкою в холодильник на 5 годин, щоб загус.

- При подачі оздоблюю пиріг листочком м'яти, кладу поруч дві ягоди малини. Та можна прикрасити будь-чим, що є вдома.

Зараз ви читаєте новину «Тісто для французького пирога запікають 15 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути