четвер, 27 серпня 2015 14:52

Пуровер: альтернативний спосіб заварити каву
6

Фото: Катерина ГОНЧАРОВА

Відкрити власну кав'ярню Олександра Лазар-Боровицька мріяла ще з юності. Пізніше, пропрацювавши в ресторанній сфері більше 7 років і потім закінчивши курс Startup Ukraine, у березні цього року відкрила в Києві затишний заклад "Миндаль Coffee Room" на перетині вулиць Гоголівська і Гончара.

"Всю технологічну частину рецептів приготування кави розробляв наш бариста Антон Солодкий, а готує сьогодні все Віталік Чечкін, - каже Олександра, запрошуючи за стіл кав'ярні, - Зараз Віталік покаже, як готувати пуровер: він зовсім не схожий на ту каву, яку поспішно заварюють в кава-машинах".

"Саме слово "пуровер" (pour over) означає "лити зверху", - розповідає бариста Віталій Чечкін, - Звідси й назва способу приготування. Суть його така, що гаряча вода проходить крізь перемелену каву, який знаходиться в спеціальній воронці з фільтром. От і все. Завдяки такому методу кава розкриває свій аромат і виходить аж ніяк не класичною на смак. Сама воронка повинна бути v-подібної форми і розташовуватися під кутом 60 градусів. Це все робить напій найбільш смачним. Реберця на воронці служать для того, щоб сам фільтр не приставав до воронки, а кава спокійно собі заварювалася.

За словами Віталія, цей простий і в той же час оригінальний метод придумали в Японії більше ста років тому, коли ще не користувалися кава-машинами. А ось популярним у всьому світі пуровер став зовсім недавно, близько п'яти років тому. Такий метод також називають Харіо - на честь однойменної японської фірми, яка виготовляла посуд для приготування кави.

Для заварювання пуровера знадобиться воронка-дріппер, фільтр, пуровер-чайник, термозберігаюча посудина для кави і нагрівач для води. "У нагрівачі повинна бути функція підтримки температури на заданому рівні, - пояснює Віталій, - Не можна заливати воду, яка щойно закипіла. Температура води повинна бути близько 70 градусів".

Пуровер (Харіо Кава)

Інгредієнти:

 - 100% арабіка в зернах - 18 грамів

 - вода - 240 грамів

Приготування:

Відміряти і змолоти порцію зернової кави. Засипати у воронку-дріппер з фільтром.

З чайника повільно залити зверху воду по всій зоні кави.

Перелити готову каву в чашку і подавати.

"Пуровер дуже бажано пити без цукру. Багата на смак арабіка цілком самостійна і самодостатня, - каже Олександра, - Часто рекомендуємо зробити пару ковтків кави, не кладучи в нього цукор, і в інших випадках. Як правило, смак кави також залежить і від доданого в нього збитого молока. Воно дає багато солодощі і без цукру".

Зараз ви читаєте новину «Пуровер: альтернативний спосіб заварити каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути