середа, 25 листопада 2015 16:07

Простий і поживний осетинський суп готують із яловичиною
9

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

У нас в Осетії не надто прийнято називати страви "супом" та "гарніром". Традиційно склалося так, що в регіоні поширені густі наваристі страви, щось середнє між "першим" та "другим", - розповідає Аслан Абаєв, лен київської Асоціації шеф-кухарів. Відкрив у Києві службу доставки осетинських пирогів "Ірон Кабіс".

Пропонує приготувати на обід ливжу — традиційну осетинську страву. За словами кухаря, часом ливжа може бути не тільки супом, а й навіть соусом. Готують страву для обіду на всю родину великими порціями.

- Раджу для страви взяти ошийок або іншу соковиту частину м'яса. Кістки дають бульйону навар. Але якщо м'ясо якісне і свіже, то кістки просто не знадобляться", - каже Аслан.

Традиційна осетинська страва ливжа

Інгредієнти:

Яловичина (бажано ошийок)— 350 грамів

картопля — 350 грамів

цибуля — половинка голівки

морква — 1 штука

свіжий помідор — 1 штука

сіль та приправи — за смаком

чабрець — на кінчику ножа

свіжа петрушка — за смаком

часник — 3 зубці

Приготування:

Порізати м'ясо на приблизно рівні між собою шматочки. Закласти у каструлю, заповнену холодною водою. Довести до кипіння. Після того, як закипить, зменшити вогонь. "М'ясо не повинно варитися швидко. Від цього залежатиме якість приготованої страви. Також це унеможливлює появу мутного навару. Тому найкраще після закипання води томити яловичину на малому вогні", - радить кухар.

Доки готується м'ясо, почистити і порізати на крупні шматки картоплю. "Кожну картоплину ріжу на три великі шматки. Така нарізка овочів — традиційна для цієї страви".

За словами кухаря, до моменту закладання овочів у суп м'ясо має бути готове на 99%. Час доведення його до готовності залежить від товщини яловичини. Іноді на це йде від 40 до 90 хвилин.

Після готовності м'яса покришити соломкою половину цибулини. Так само подрібнити морквину. Закласти овочі до супу варитися — так само тримати його на малому вогні.

У разі необхідності — додати у бульйон воду. Треба взяти тільки теплу або гарячу.

Порізати на невеликі кубики помідор. Покласти у каструлю до інших складників.

З моменту закладання овочів варити суп близько десяти хвилин.

На останніх хвилинах додати приправ і солі за власним смаком. Всипати дрібку чабрецю.

Покришити жменю свіжої петрушки та часник. Вкинути до супу і вимкнути вогонь. Розлити ливжу по тарілках і подавати.

Автор: Олег ЖМАЧЕНКО
 
Зараз ви читаєте новину «Простий і поживний осетинський суп готують із яловичиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути