пʼятниця, 29 серпня 2014 15:33

Обід по-шотландськи: філе свинини в сирному соусі та пісочне печиво-коржики

При згадуванні страв Шотландії одним спадає на думку проста вівсяна каша, іншим — страва з баранячих субпродуктів Хаггіс. В той час як страви Шотландії — набагато різноманітніші. Пропонуємо читачам ідеї з двох страв для обіду по-шотландськи: смажену свинину і просте шотландське пісочне печиво, яке напрочуд легко приготувати вдома.

Автор: фото надане рестораном “Whisky Corner”
 

Філе свинини в соусі Горгонзола від шеф-кухаря "Whisky Corner".

Олексій Повторейко, шеф-кухар шотландського ресторану "Whisky Corner", що в самому центрі столиці, часто готує для гостей закладу філе свинини в пікантному соусі з сиру Горгонзола. Рецептом страви ділиться з кореспондентом Gazeta.ua.

Інгредієнти:

 - шматок філе свинини

 - 15г. білого вина

 - 5г. вершкове масло

 - 25-30 г. сиру Горгонзола

 - кілька крапель соусу Деміглас

 - 40 г. вершків

 - 50г. курячого бульйону

 - сіль та перець за смаком

Приготування:

"Обсмажуємо цілий шматок філе на розпеченій сковорідці до рум'яної кірочки. Тепер додаємо трошки вершкового масла і смажимо далі. За пару хвилин додаємо в сковорідку білого вина. Трохи його випарюємо, додаємо натертого сиру Горгонзола. В нашому ресторані у страву додають також трохи соусу Деміглас. Це вже готова витяжка з кісток, яку довго томлять на малому вогні. Вливаємо до м'яса курячий бульйон і вершки. Злегка перемішуємо. Тепер дістаємо зі сковорідки свинину, яка стала вже наполовину готова. Нарізаємо м'ясо на 5 медальйонів однакового розміру під кутом 45 градусів. Повертаємо нарізане м'ясо знов на сковорідку. Солимо і перчимо. Доводимо до повної готовності ще близько трьох хвилин".

До десертів Шотландії відносяться в першу чергу прості пудинги. Також — кранехан, дуже традиційна для країни страва, розповідає Олексій. "До десерту кранехан входять вершки, мед, вівсяний бісквіт. Обов'язково — односолодовий віскі. Ми оновили рецепт і додали сир маскарпоне й козиний сир Буше де Шевре. Також обов'язково додається свіжа малина. Ну а віскі - з легким квітковим ароматом". А от киянка Наталія Коломійчук, що знається на традиційних стравах багатьох країн, готує вдома на десерт шотландське пісочне печиво. Залюбки ділиться рецептом. "Запікати його настільки просто, що навчила робити печиво навіть 10-річну доньку. Тепер куховаримо з нею разом. Саме такою є випічка в Шотландії: проста і поживна", - розповідає Наталія.

Шотландське пісочне печиво від Наталії Коломійчук.

Інгредієнти:

 - 250 г. вершкового масла

 - 100г. цукру-піску

 - 2ст. ложки рисового борошна

 - 2ст. ложки пшеничного борошна

Приготування:

Наталія розтирає вершкове масло з цукром. Всипає рисове і пшеничне борошно. Замішує тісто, розкатує його у пласт. "Головне — щоб були пласкі коржики, а товщина — це вже на ваш смак. У мене заготовка вийшла шириною трохи менше сантиметра. Тісто все одно при запіканні трохи збільшиться в розмірах", - коментує Наталія. Вмикає духовку на позначці 150 градусів. Вирізає коржики, кладе на деко, попередньо змазане вершковим маслом і посипане борошном. Запікає протягом 15 хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Обід по-шотландськи: філе свинини в сирному соусі та пісочне печиво-коржики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути