На Великодень традиційно фарбують яйця в різні кольори. Щоб не нашкодити організму магазинними фарбами, їх можна замінити натуральними. Так це заняття стане ще цікавішим.
"Яйця на Великодень фарбую приправами з кухні, зеленим чаєм, кавою, та соком овочів, - каже киянка Тетяна Грицак. - Усе почалося 3 роки тому, з народження внучки. Хочеться для дитини все натуральне. Крім того, це веселе заняття, щоб зайняти чимось дитину.
Жовтий колір виходить від аптечної ромашки куркуми і моркви. Потерти на дрібній тертці тверду моркву. Змішати 1 літр води, по 4 столові ложки куркуми і тертої моркви. Варити пів години. Налити в іншу каструлю ще 1 літр води. Коли закипить, насипати 50 грам ромашки аптечної, і варити 15-20 хвилин.
Вимкнути вогонь і змішати разом дві рідини. Накрити на 5 хвилин кришкою, щоб добре змішалися інгредієнти.
Потім процідити відвар через 2 шари марлі. Покласти туди варені яйця і варити кілька хвилин.
Вийняти на рушник, щоб повністю висохли.
"Щоб яйця не розтріскувалися при фарбуванні, їх треба 1-2 години потримати в кімнаті, а не в холодильнику. Якщо колір здався блідим, можна у холодну фарбу в каструлі, покласти ще раз ці яйця і поставити на 4-5 годин в холодильник. Для натуральних фарб яйця беру сирі. Вони варяться у цих відварах".
Для апельсинового відтінку в півлітра киплячої води додати 3 ст. л паприки, 2 ст. л. апельсинової цедри і 30 мл морквяного соку. Варити 5 хвилин, додати яйця і вимкнути вогонь, коли зваряться яйця. Щоб вони були насиченими краще брати не білі.
Рожево-малиновий відтінок дає кора вишні та буряковий сік. 2 склянки тертого буряка залити 2 склянками гарячої води.
Варити 40 хвилин, вимкнути вогонь і додати 1,5 ст. л. оцту. Цідити і варити в ній яйця до потрібної густини. Або ламати на шматки кору або гілочки вишні і варити пів години. Немає точних пропорцій води. Якщо налити багато води, колір буде світлішим.
Накрити кришкою і поставити в сторону на ніч. Процідити це через друшляк, покласти у відвар яйця і варити 10-15 хвилин.
Синій колір виходить від синьої капусти. Дрібно посікти дві середні головки капусти і рукою добре її розім'яти, щоб пустився сік.
Залиnb 1 літром гарячої води, додати 5 ст. л. оцту і перемішати. Залишити на ніч і вранці процідити. Покласти на 10-15 хвилин цей відвар яйця.
"В кого є багато чорниці, можна зробити фіолетові яйця. Заморожені ягоди або варення треба залити окропом, проварити 10 хвилин і дати настоятися. З настою злити ягоди, додати 1 ст. л. оцту і класти туди варені яйця. Не можна точно визначити скільки до хвилини мають яйця провести у всіх цих фарбах. Треба дивитися по конкретних випадках. До одних колір береться швидше, ніж до інших".
Коментарі