пʼятниця, 29 квітня 2016 20:15

Натуральні замінники магазинних фарб для яєць

Автор: blog.i.ua
 

На Великодень традиційно фарбують яйця в різні кольори. Щоб не нашкодити організму магазинними фарбами, їх можна замінити натуральними. Так це заняття стане ще цікавішим.

"Яйця на Великодень фарбую приправами з кухні, зеленим чаєм, кавою, та соком овочів, - каже киянка Тетяна Грицак. - Усе почалося 3 роки тому, з народження внучки. Хочеться для дитини все натуральне. Крім того, це веселе заняття, щоб зайняти чимось дитину.

Жовтий колір виходить від аптечної ромашки куркуми і моркви. Потерти на дрібній тертці тверду моркву. Змішати 1 літр води, по 4 столові ложки куркуми і тертої моркви. Варити пів години. Налити в іншу каструлю ще 1 літр води. Коли закипить, насипати 50 грам ромашки аптечної, і варити 15-20 хвилин.

Вимкнути вогонь і змішати разом дві рідини. Накрити на 5 хвилин кришкою, щоб добре змішалися інгредієнти.

Потім процідити відвар через 2 шари марлі. Покласти туди варені яйця і варити кілька хвилин.

Вийняти на рушник, щоб повністю висохли.

"Щоб яйця не розтріскувалися при фарбуванні, їх треба 1-2 години потримати в кімнаті, а не в холодильнику. Якщо колір здався блідим, можна у холодну фарбу в каструлі, покласти ще раз ці яйця і поставити на 4-5 годин в холодильник. Для натуральних фарб яйця беру сирі. Вони варяться у цих відварах".

Для апельсинового відтінку в півлітра киплячої води додати 3 ст. л паприки, 2 ст. л. апельсинової цедри і 30 мл морквяного соку. Варити 5 хвилин, додати яйця і вимкнути вогонь, коли зваряться яйця. Щоб вони були насиченими краще брати не білі.

Рожево-малиновий відтінок дає кора вишні та буряковий сік. 2 склянки тертого буряка залити 2 склянками гарячої води.

Варити 40 хвилин, вимкнути вогонь і додати 1,5 ст. л. оцту. Цідити і варити в ній яйця до потрібної густини. Або ламати на шматки кору або гілочки вишні і варити пів години. Немає точних пропорцій води. Якщо налити багато води, колір буде світлішим.

Накрити кришкою і поставити в сторону на ніч. Процідити це через друшляк, покласти у відвар яйця і варити 10-15 хвилин.

Синій колір виходить від синьої капусти. Дрібно посікти дві середні головки капусти і рукою добре її розім'яти, щоб пустився сік.

Залиnb 1 літром гарячої води, додати 5 ст. л. оцту і перемішати. Залишити на ніч і вранці процідити. Покласти на 10-15 хвилин цей відвар яйця.

"В кого є багато чорниці, можна зробити фіолетові яйця. Заморожені ягоди або варення треба залити окропом, проварити 10 хвилин і дати настоятися. З настою злити ягоди, додати 1 ст. л. оцту і класти туди варені яйця. Не можна точно визначити скільки до хвилини мають яйця провести у всіх цих фарбах. Треба дивитися по конкретних випадках. До одних колір береться швидше, ніж до інших".

Зараз ви читаєте новину «Натуральні замінники магазинних фарб для яєць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути