Страву мучкаліца на Балканах можна зустріти в багатьох ресторанах і кафе. Це гостра страва з великою кількістю перцю, ситна і поживна. Нею можна повністю замінити обід. Мучкаліца припадає до смаку насамперед любителям гострих страв. Але в той же час у неї можна використовувати перець за особистим смаком, зробивши мучкаліцу більш м'якою і ніжною на смак.
Мучкаліцу просто готувати, а продукти для неї дуже легко дістати в будь-якому супермаркеті. Приготуйте м'ясо по-балканськи, і ваші гості будуть у захваті від такої страви. У Києві мучкаліцу готують, зокрема, в ресторані "Белград" на Подолі.
Інгредієнти:
свинина - 1 кілограм
солодкий лук - 4 головки
солодкий перець (зелений і червоний) - 8 штук
свіжі томати - половина кілограма
часник - 1 головка
паприка - 1 чайна ложка (можна менше, якщо не хочете зробити страву не надто гострою)
свіжа петрушка - 1 пучок
перець чилі - 1 штука (за бажанням)
рослинна олія
сіль і цукор - за смаком
Приготування:
М'ясо нарізати невеликими шматками, посолити і поперчити.
Підсмажити м'ясо на вугіллі, нанизавши на шампури (при необхідності - чергувати шматки м'яса і грудинки).
Цибулю нарізати тонкими півкільцями, посолити, згасити в маслі під кришкою до м'якості.
Перець очистити від насіння і перетинок, нарізати невеликими шматками, додати до цибулі (в ідеалі перець треба попередньо спекти і очистити від шкіри), злегка згасити під кришкою.
Додати очищені від насіння і шкіри нарізані помідори і часник. Гасити до легкого загусання утворився соус.
Додати обсмажене м'ясо, згасити хвилин 15 на слабкому вогні.
Перевірити на сіль-цукор. Додати за смаком перець чилі.
Подавати гарячим зі свіжим сільським хлібом або коржиками. Можна попередньо запекти в духовці в глиняних мисках.
Коментарі