пʼятниця, 29 березня 2013 11:32

Брюссельську капусту до рису варять із цукром
15

Фото: Фото: Ольга Борисюк

Киянка Галина Вишковська, 32 роки, готує на піст рис з овочами і брюсельською капустою.

"Мушу вигадувати, чого б зготувати на гарнір, щоб смачне і пісне. Пізно прийшла з роботи, мала в хаті лише зварений рис. Якраз згодилася свіжа брюсельська капуста. Заморозила її ще з осені. До неї найкраще брати пропарений рис, але в мене був нешліфований, нічим не гірший. Мию його у семи водах, щоб вимити біле борошно. З нього потім утворюється слиз і каша стає в'язка. Беру на дві частини рису три частини води. Варю 12 хвилин під кришкою. Перші 3 хвилини - на великому вогні, потім 7 - на середньому і дві на малому. Після цього не знімаю кришку. Має вистоятися ще стільки ж і просочитися парою. Тоді стає дуже ароматний і розсипчастий."

На склянку рису бере 200 грам капусти. Зрізує гострим ножем залишки качанів. Приварює у кип'ятку 4 хвилини.

"Якщо додати чайну ложку цукру, то капуста залишається яскраво-зеленою. Охолоджую її під проточною водою з крану. Я мала суміш заморожених овочів - моркву, горошок, кукурудзу, спаржеву квасолю, перець і цибулю. Взяла її жмені чотири."

Поки вариться капуста, вибирає з суміші моркву і перець. Розігріває у глибокій сковороді оливкову олію. Коли з'являється запах, висипає кубики моркви. Обсмажує 4 хвилини до м'якості. Кладе у сковороду 4 часничини у шкаралупі.

"Краще брати дрібні зубки часнику. Не чищу його. Обсмажую ще 3 хвилини, тоді солю і перчу. Кидаю дрібку сухого розмарину. Починає пахнути як плов."

Висипає у сковороду перець. Обсмажує його 5 хвилин на середньому вогні. Постійно помішує. Пахне як борщ. Пробує ложкою: "Ох і смакота! Вже би з'їла!" Тоді всипає решту овочів і вливає півсклянки гарячої води з чайнику. Накриває овочі кришкою і тушкує 10 хвилин.

"Тим часом ріжу навпіл кожен качанчик брюссельської капусти. Тоді додаю її до овочів. Тушкую ще 10 хвилин, поки не випарується вода. Якщо бачу, що мало - підливаю ще потроху. Капуста має добре проваритися, тоді втрачає гіркоту."

Вимикає вогонь. Всипає рис у сковороду і залишає під кришкою на 3 хвилини.

"Рис має прогрітися і просочитися ароматом. Овочі виходять м'які, ніжні, соковиті і дуже запашні. Цей гарнір добрий до смаженої курки і риби, а в піст іде як окрема страва."

Зараз ви читаєте новину «Брюссельську капусту до рису варять із цукром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути