понеділок, 18 березня 2013 14:28

Якщо піст робить людину злою і агресивною - краще його не дотримуватись

Якщо піст робить людину злою і агресивною - краще його не дотримуватись
Піст можна послаблювати вагітним, матерям та хворим. Фото: lady.tochka.net

Сьогодні, 18 березня, почався Великодній піст, який триватиме 48 днів.

"Піст полягає не лише в обмеженнях їжі. В першу чергу це час молитви, покаяння, очищення від гріхів. Тому більше уваги слід приділяти духовному життю, участі в богослужіннях, - пояснює владика Євстратій з Української православної церкви Київського патріархату. - Обов'язково протягом посту треба сповідатися у гріхах і прийняти таїнство причастя".

Священник нагадує, що обмеження посту - не кайдани і тягарі, які накладаються на людину.

"А якраз спосіб і механізм, який допомагає відірватися від суєти світу, від всього того, що пов'язане із світським життям, і більше уваги приділити душі замість тілесних потреб, їжі, відпочинку та розваг. Тому часто цей піст називають духовною весною, адже душа очищається від різних тягарів, гріхів, які людина вчинила і оновлюється до духовного життя, - каже владика Євстратій. - Піст завжди іде на зцілення душі і тіла, він ніколи не повинен шкодити. Наприклад, якщо стаємо голодними і починаємо кричати на інших. Піст має бути цілісним. Бо це не мета, а засіб, щоб ми стали більш добрими, наближеними до Бога та неба".

Тілесний піст, тобто те, чим харчуємось, священники радять визначати по тілесному здоров'ю людини, її бажанню, роботі. Якщо праця важка фізично або інтелектуально, то сили необхідно поповнювати. Також не постувати можуть вагітні, матері, які годують груддю і хворі. Бо хвороба - це також піст, бо вона смиряє людину.

"Протягом посту найбільш відповідальними є перший тиждень і останній, Страсний. В Страсну п'ятницю, яка є в останньому тижні, християни намагаються взагалі не їсти. В середині тижня суворі дні - це середа і п'ятниця. Для тих, хто дотримується суворого посту повністю виключаються м'ясні, молочні продукти, яйця. Олія та риба вживаються лише кілька днів протягом всього посту. За менш суворими правилами їх можна їсти частіше. Трішки попускається піст у суботу та неділю. Кожен має сам визначити підхід у стравах, це залежатиме від фізичного стану людини", - пояснюють в УПЦ КП.

Зараз ви читаєте новину «Якщо піст робить людину злою і агресивною - краще його не дотримуватись». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути