понеділок, 18 березня 2013 09:45

У православних та греко-католиків розпочинається Великий піст

У православних та греко-католиків розпочинається Великий піст
Великий піст 2013 року починається сьогодні. Фото: clvivfamily.blogspot.com

Великий піст є найдовшим і найважливішим серед інших багатоденних постів. У цьому році він триватиме з 18 березня по 5 травня - це найсвітліший час для роздумів над своїм життям, молитов і покаяння. Cаме покаяння є головною фінішною точкою посту, коли людина стає здатна визнати свої гріхи перед Господом.

У православному календарі саме Великий піст є однією з найзворушливіших подій. Щороку його дотримуються близько 40 днів - у пам'ять про сорокаденний піст Христа в пустелі. У цей весняний час людина здатна почути свою душу, стати спокійніше, гармонійніше, чистіше і світліше.  Це період духовної і фізичної підготовки до найурочистішого свята в християнстві - Великодня. У цей час люди повинні приділяти багато часу молитві та спілкуванню з Богом і собою.

Великий піст розпочинається 18 березня з Чистого понеділка. Перша седмиця називається "Федоровим тижнем" - прийнято згадувати всіх захисників віри православної. На другому тижні вшановують пам'ять святителя Григорія Палами. Третя седмиця - Хрестопоклонна, а під час четвертої згадують богослова Іоанна Лествичника. На п'ятому тижні шанують пам'ять преподобної Марії Єгипетської, покровительки жінок, що каються. Шостий тиждень ознаменований Вербною неділею - днем ??входу Господнього в Єрусалим. Далі починається Страсна седмиця - найсуворіший тиждень Великого посту перед Великоднем. На останньому тижні потрібно строго дотримуватися посту, причаститися і покаятися.

Розбіжність у визначенні дати Пасхи між Сходом і Заходом виникла після введення у XVI ст. григоріанського (нового) стилю, коли на Заході почали використовувати нову формулу вирахування Пасхи, пов'язану з впровадженим календарем. У східній церковній традиції продовжує зберігатися юліанський (старий) стиль, а тому дата Пасхи вираховується від рівнодення за старим стилем, в той час як у західній традиції дата Пасхи вираховується від рівнодення за новим стилем. Іноді випадають роки, коли християни різних Церков святкують Великдень одночасно.

Дотримуватися строгого посту Католицька Церква вимагає лише в Попільну середу, Страсну п'ятницю та Велику суботу. В інші дні у піст забороняється їсти м'ясо, але дозволені молочні продукти, яйця. Так зване "злагіднення" постів у Католицькій Церкві відбулося після Другого Ватиканського Собору (1962-65 рр.), адже піст для християни — це насамперед час віднови духу у молитві та вправляння у християнських чеснотах.

У Православних вимоги до посту є більш строгими. Також у період Великого посту не влаштовуються весілля та інші гучні урочистості.

Зараз ви читаєте новину «У православних та греко-католиків розпочинається Великий піст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути