понеділок, 26 січня 2015 19:00

Як правильно приготувати квасолю: поради кухаря
5

Фото: Катерина ГОНЧАРОВА

Квасоля — надзвичайно корисний продукт. Втім, часу на приготування будь-яких страв із неї витрачається не мало тому, що квасолю треба довго варити. Кухар одного зі столичних ресторанів Людмила Ярощук знає багато порад, як приготувати квасолю за всіма правилами. Порадами ділиться із читачами Gazeta.ua.

Перед приготуванням квасолі не забудьте перебрати її й промити. Часто квасолю замочують на ніч або на 8-12 годин. Тоді часу на її варіння витратять набагато менше. Якщо ж не замочувати, то варять квасолю 5-6 годин на середньому вогні, причому воду в цей час треба міняти щогодини. Ще один "плюс" замочування в тому, що тоді з квасолі вийдуть шкідливі речовини.

Мало хто знає, що замочувати квасолю слід у попередньо прокип'яченій, а тоді охолодженій воді. Замочування у сирій воді навряд чи піде на користь: тоді квасоля може вийти занадто жорсткою. На час замочування посудину з бобовими варто тримати в холоді.

До кипіння квасолю доводять повільно. Має почати кипіти через півгодини після того, як почали її нагрівати у воді.

Якщо хочете, аби квасоля розварилася, щоб потім зробити з не кашу або пюре, треба підсолити воду наприкінці варіння.

Щоб не помилитись із часом приготування, варіть квасолю спершу 40 хвилин, після чого кожні 10 хвилин перевіряйте, чи не стала вона готова.

Значно скоротити час приготування квасолі й не дати їй розваритися можна, приготувавши її у скороварці. Приміром, з ароматними травами. Для цього 500 грамів квасолі треба промити і покласти у скороварку. Покрити холодною водою, не солячи. Закрити і варити протягом 5 хвилин. Тоді — відкинути квасолю на друшляк. Тепер варти в підсоленій воді. Додати подрібнений зубець часнику, зелень та 2 гвоздики. Закрити кришкою і готувати ще 40 хвилин. Наприкінці додати ароматні трави за смаком.

Одна з найпростіших і смачних страв з квасолі вийде, коли приготувати її зі смаженими і свіжими овочами. Для цього треба зварити квасолю, окремо засмажити на вершковому маслі одну дрібно покришену половину цибулини, додати спецій за смаком. Відділити квасолю від води і покласти в миску. Залити двома столовими ложками олії й перемішати із засмаженою цибулею. Накришити другу половини цибулини і викласти на квасолю свіжою без смаження. Зверху насипати дрібно покришений великий помідор. Додати коріандру, карі та чорного меленого перцю за смаком. Прикрасити страву зеленню і подавати до стола.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно приготувати квасолю: поради кухаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути