пʼятниця, 15 липня 2016 06:15

Знизять пенсії колишнім чекістам

— Розмір пенсій колишніх співробітників апарату держбезпеки Польської народної республіки не може перевищувати середнього рівня в країні. Позбавлення колишніх функціонерів комуністичного режиму додаткових пільг і надбавок заощадить 135 мільйонів злотих (приблизно 850 млн грн. — ГПУ) на рік. Це виправлення помилок і прояв суспільної справедливості, — каже міністр внутрішніх справ країни 46-річний Маріуш Блащак.

Законопроект він представив 12 липня. Зміни до закону, ймовірно, набудуть чинності на початку 2017 року. Виплати мають зменшити 32 тис. колишніх польських чекістів. Середня пенсія в країні — 2131 злотий, це 13,3 тис. грн.

— Декомунізація у Польщі триває понад 20 років. Вони йдуть цим шляхом повільно, але послідовно. Знизити пенсії для колишніх чекістів — правильний крок. Україна до цього ще не дійшла, але питання обов'язково розглядатиметься. І має вирішитися скоріше, ніж у поляків, — каже голова Інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, 39 років. — Ми почали декомунізацію лише торік. Поки що це політичні рішення, морально-правові. Але настане час і для соціальних. Маємо великий фонд для виплати спецпенсій. Часто їх отримують незаслужено. Слід переглянути пенсії осіб, які боролися проти України. Водночас необхідно залучити державні ресурси на підтримку тих, хто наближав її незалежність.

Зараз ви читаєте новину «Знизять пенсії колишнім чекістам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути