вівторок, 25 жовтня 2016 00:30

Заради чого депутати так підставилися перед виборцями?

Коли людям удвічі підвищують платню, вони підстрибують до стелі. Щасливих усмішок — точно ніхто не ховає. З народними депутатами такого не було. І не тому, що соромно — собі грошей накинули, а простим людям — ні.

Не радіють, бо нема чого. Ніхто з них на зарплату не живе. Хіба що козак Гаврилюк та ще кілька. Інші ж, бува, за одну вечерю більше викладають. І потім до наступної виплати на хлібі з водою не сидять.

Губляться певний час тільки новачки. Так було, приміром, із Мустафою Наємом, який позаминулого жовтня зірвався на публічні плачі від місячних 6,5 тисячі гривень. Згодом і він, й інші політичні неофіти затихли. З'явилося чим і за квартиру заплатити, і за пересування Києвом. І за ресторанні посиденьки. Тож коли Володимир Гройсман, йдучи з Верховної Ради до Кабміну, відновив ненадовго скасовані 17,5 тисячі, ніхто йому рук не цілував. Бо не всі й помітили.

І от нове підвищення.

Цього разу обранці зробили все самі. Зібралися — і дружненько проголосували. Безпогонний народний депутат, незалежно від ефективності роботи, тепер отримуватиме 36 250 гривень на місяць. Тобто, 25 мінімальних зарплат. Голова Верховної Ради — 43,5, а його заступники — по 40,6 тисячі. І все це — вже з 1 листопада.

Якраз тоді, коли у двері українців почнуть вриватися платіжки за тепло, газ та електрику з астрономічними сумами. Завищеними, за оцінками фахівців, майже вдвічі.

Собі — подвійну зарплату, мільйонам українців — удвічі завищені ціни. Ні логіки, ні здорового глузду. То заради чого депутати так підставилися перед виборцями? Не колективна ж дурість накрила — вона не грип, аби всіх одразу.

Скандал із новою квартирою Сергія Лещенка оголив типову й водночас болючу для нардепівського буття проблему.

Незалежно від розміру зарплати (навіть такої, що довела до плачу Мустафу), вони купували й купують елітні квартири, дорогі машини й годинники. Грошей на все це завжди вистачало й вистачає. Вони мають здатність з'являтись у депутатських кишенях нізвідки.

Висловлю припущення. Високі оклади потрібні обранцям не для поліпшення благополуччя, а для звіту перед фіскальними органами. Якби той же Сергій Лещенко перед купівлею квартири мав 36 тисяч окладу, пояснювати походження грошей було б удвічі легше.

Гадаєте, чому депутати зволікають з електронними деклараціями — не знають, куди яку цифру вписувати? Вони не знають, як пояснити ту цифру. От і вирішили бодай на майбутнє убезпечитися.

Різке підвищення зарплати самим собі — це ширма, за якою легше буде ховати сумнівні депутатські діяння.

Зараз ви читаєте новину «Заради чого депутати так підставилися перед виборцями?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути