пʼятниця, 20 травня 2011 04:00

За чотири роки флот втратить боєздатність

У Миколаєві на Чорноморському суднобудівному заводі почали будувати корабель класу "корвет". Флот отримає його 2016-го, а до 2021 року — іще дев'ять.

— За 20 років Україна не збудувала жодного військового корабля. Таке означає смерть для будь-якої галузі промисловості, — каже експерт Центру досліджень армії, конверсії та озброєння Сергій Згурець, 43 роки. — Жодна країна не мала такої перерви. Японія і Німеччина після поразки у Другій світовій війні почали споруджувати військові судна через шість років. Ми робимо це через 20 років, практично не маючи фахівців і практики.

У будівництві кораблів братимуть участь близько 30 вітчизняних підприємств. Озброєння поставлятимуть французькі компанії. Прогнозована ціна першого корабля — майже 3 мільярди гривень. Треба до червня ухвалити державну програму фінансування перших чотирьох кораблів. Тоді проблем із виконанням контракту не буде. Верф "Меридіан" дозволяє споруджувати одночасно чотири кораблі за модульним принципом — посекційно. Кожну секцію повністю начиняють устаткуванням, а потім з'єднують з іншими. Це пришвидшує будівництво. Заради цього контракту завод відмовився від будівництва рибних траулерів і рефрижераторів.

За чотири роки флот не матиме жодного боєздатного судна, окрім корабля управління "Славутич". Тому спорудження корветів вирішить проблему відновлення боєздатності флоту.

Зараз ви читаєте новину «За чотири роки флот втратить боєздатність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути