Ексклюзиви
середа, 18 травня 2011 03:15

З чехами поквиталися за Данилишина

Аташе посольства Чехії з питань оборони полковника Зденека Кубічека і військового аташе майора Петру Навотну минулої п'ятниці оголосили небажаними персонами в Україні. Вони розвідували оборонні секрети. У відповідь на це Чехія вислала нашого дипломата з Праги.

— Депортація чехів є політичним кроком влади, — коментує науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко, 37 років. — Якби йшлося про діяльність спецслужб і контррозвідки, то агентів вислали б тихо. Українська сторона зробила з цього велику інформаційну подію. Виклала на відео-сервісах в інтернеті сюжети під назвою "Шпигуни". У них військовий аташе зустрічається із завербованими українцями у ресторані, отримує від них документи. Помітно, що СБУ підготувалася надати цій події максимального розголосу.

Офіційний Київ рахується з великими центрами впливу в Євросоюзі — Берліном, Парижем. Чехію записує в розряд країн менш важливих і тих, які підтримують опозицію. Про це свідчить надання статусу біженця колишньому міністрові економіки Богдану Данилишину. Тому Прага стала об'єктом для висловлення незадоволення Києва такою політикою.

Аналогічні дії Чехії прогнозовані. Країни довго перекидатимуть м'яч одна одній.

Схожа ситуація була два роки, коли румуни викрили шпигунську мережу з українських і російських військових аташе. Дипломатів вислали з обох боків. Так країни з'ясовували стосунки після рішення Міжнародного суду ООН щодо статусу острова Зміїний у Чорному морі на користь Бухареста.

Зараз ви читаєте новину «З чехами поквиталися за Данилишина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути