неділя, 22 квітня 2012 09:30

Влада не готова випустити Луценка

Європейський суд з прав людини у Страсбурзі почав слухання щодо законності арешту екс-міністра Міністерства внутрішніх справ Юрія Луценка. Яким не було б рішення суду, воно мало вплине на долю українського політика, вважає директор Міжнародного інституту демократії Сергій Таран, 42 роки.

— Адже причини ув'язнення Луценка не в рішенні українського суду чи дискусіях під час судових дебатів, — пояснює Таран. — Луценко сидить лише через бажання влади позбавити опозиціонера волі і тим самим налякати інших опозиціонерів. Тому майбутнє колишнього міністра залежить тільки від варіантів розвитку подій у самій українській владі, яка швидко деградує, але ще достатньо потужна.

Припустимо, Євросуд постановить звільнити Луценка. Виконання цього рішення було б дуже непоганим варіантом для української влади. З одного боку, вона показала б, що не змінила своєї точки зору й екс-міністр заслуговує покарання. Водночас продемонструвала б вірність європейському курсу країни.

Звільнення Луценка за рішенням Євросуду може створити прецедент. Постане питання виходу з тюрми інших опозиціонерів, включно з Тимошенко. А це означатиме повернення Юлії Володимирівни до політичної діяльності, чого в Києві допустити категорично не хочуть. Тож влада зараз не готова випустити Луценка й рішення Європейського суду може бути не виконане. Це лише ускладнить стосунки України зі світом, але їх і так достатньо серйозно ускладнили. Тиск Європи на Україну сьогодні дуже відчутний.

У влади було багато можливостей звільнити Луценка — через Апеляційні суди, зміни Кримінально-процесуального кодексу тощо. Влада не скористалася цими нагодами. Годі шукати логіку, бо маємо суміш емоцій і страхів. Раціональний розрахунок відсутній. Якби він діяв, справи опозиціонерів взагалі ніколи не дійшла б не те що до тюрми, а й до суду.

Невиконання рішення Євросуду не призведе до жорстких санкцій. Переломним моментом українсько-європейських стосунків стануть вибори до Верховної Ради восени цього року. Якщо вони пройдуть чесно, санкцій не буде. Якщо не чесно — розмови закінчаться. Санкції можливі не стільки до країни, скільки до чиновників, замішаних у фальсифікаціях.

Зараз ви читаєте новину «Влада не готова випустити Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути