середа, 30 червня 2010 04:01

Влада Януковича сама себе нищить

Автор: малюнок: Дмитро СКАЖЕНИК
 

Президентський режим когось лякає чи дратує, мобілізує або ж навпаки заганяє у відчай. Чимало хто запитує себе, як довго триватиме це згубне для України нашестя?

Однак найкращою відповіддю є щоденні дурниці, які робить донецьке угруповання та прикуплені ним політичні бізнесмени. Остання така — спроба заборонити в"їзд у країну Ніко Ланге — керівника українського представництва фонду Конрада Аденауера. Раніше він критично висловлювався про діяння президента.

Затримання Ніко Ланге — це зразок найбільшої дурості, яку можна було б учинити. Це й свідчення плачевного інтелектуального рівня влади Януковича. А ще історія символічна: схожий скандал трапився 2000-го за президента Леоніда Кучми, коли так само намагалися не впустити видавця газети "Київ пост" американця Джеда Сандена. Тоді теж усі дивувалися безглуздю нібито всевладного міцного режиму. Згодом стало зрозуміло, що той скандал — свідчення його слабкості та деградації, початку кінця. Іншими ознаками були тупоголовий тиск на пресу та окремих журналістів, придушення громадянської активності, намагання не дати опозиції можливості спілкуватися з людьми. Власне, все те, що притаманне теперішній владі. Як скінчив президент Кучма — відомо.

І сьогоднішні правителі, нездатні мислити й чинити адекватно, ризикують закінчити так само. До того ж, крім примітивної боротьби з інакодумством режим Януковича має вже купу інших "заслуг". Минулого тижня прем"єр Микола Азаров охарактеризував сто днів свого керування урядом фразою: "Жить стало веселее, жить стало лучше". Гасло сталінських часів пасує йому й ще раз підказує українцям, що від уряду не варто очікувати реформ. Люди з радянського минулого не забезпечать Україні європейського майбутнього. А щодо веселощів, то, мабуть, найбільше веселяться сьогодні підприємці, яких Азаров планує знищити за допомогою свого Податкового кодексу. Також велика частина людей, які ще усвідомлюють себе українцями, і далі радіють із перебування на посаді міністра освіти українофоба Дмитра Табачника. Веселіше стає жити й від усвідомлення того, що Крим здали в обмін на дешевий газ для "регіональних" олігархів. Та й загалом: хіба невесело споглядати вище українське керівництво в ролі слухняних песиків на задніх лапках, які очікують нагоди лизнути панську кремлівську руку?

Режиму відчутно бракує розумних людей

Усе характерне сьогодні для влади Януковича ховає його перспективу. Нездорова активність СБУ в роботі з журналістами, громадськими діячами та опозицією спрямована на безпеку не країни, а режиму. Азаровщина в економіці, навіть не про-, а підросійська зовнішня політика. Очевидна тенденція до придушення громадянських свобод. Відсутність обіцяних реформ. Продовження практики звичайного політичного мародерства — наживання за рахунок держбюджету. Роздача кумам-сватам-братам теплих місць у владі. Із таким набором "досягнень" до парламентських виборів 2012-го регіонально-литвинівсько-комуністично-тушкована більшість прийде з відповідним результатом.

Звичайно, режим може піти далі в засвоюванні кучмівських методів роботи — спробує сфальсифікувати волевиявлення або ж залишитися у владі через маніпуляції з законодавством і Конституцією. Але це, знову ж таки, шлях у глухий кут. Результатом стане охолодження стосунків з Європою або ж навіть ізоляція. Це аж ніяк не принесе "донецьким" довготривалої влади й такого спокою всередині країни, які мають Путін із Медведєвим у Росії.

Якщо Янукович із компанією справді хочуть бути біля влади надовго, то треба не міняти під себе засоби масової інформації чи закони, а змінити свій менталітет, мислення, бачення майбутнього країни. Згадати, що, крім них, тут живуть іще 46 млн людей. Але ознак здатності до трансформації "донецькі" не подають. Режиму відчутно бракує розумних людей, а якщо такі й є, то вони не впливають на ухвалення рішень. Отож політичним довгожителем ця влада не стане. Вона вже сама себе нищить.

Зараз ви читаєте новину «Влада Януковича сама себе нищить». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути