вівторок, 20 липня 2010 02:39

Візит Кирила дорого обійдеться

Візит Кирила дорого обійдеться

Перед восьмиденним візитом в Україну Патріарх Московський Кирило дав телеінтерв"ю. Відзначив політичну стабілізацію, вирівнювання економічних показників і розвиток відносин з ближніми сусідами, які сталися в Україні за нової влади.

— Візит Кирила буде політичний і надто дорого обійдеться, — вважає доктор богослов"я, 71-річний Дмитро Степовик. — У Дніпропетровську на прийняття Патріарха виділяють мільйони гривень, облаштовують території парку та собору до його приїзду. Область потерпає від посухи, але у влади достатньо грошей на королівський прийом: розмістять у п"ятизірковому готелі, з усіма благами і вигодами.

Часті контакти Московського патріарха з новою українською владою можна пов"язати із його невдоволенням позицією Митрополита Київського Володимира та його проукраїнського оточення. Кирило навіть висловлюється про предстоятеля в поблажливому тоні, мовляв, "престарілий ієрарх" тощо. Уже були спроби відправити Володимира на почесний спокій, оскільки він нібито не може в повному обсязі виконувати свої функції. Але церковні канони цього не дозволяють. Навіть ті урізані права "незалежної в управлінні" Української православної церкви не дають таких прав Москві.

Область потерпає від посухи, але у влади достатньо грошей на королівський прийом

За Кирила потрібно молитися. Він — політик у церкві. Продовжує наполягати на своїй концепції "русского мира", за якою українці та росіяни — один народ. Який же ми один народ, коли патріарх мордвин, а поблизу його рідного села розстрілювали квіт української нації? Уявіть собі, приміром, болгарського патріарха, який їде до Сербії і проголошує її частиною "болгарського світу", а себе — патріархом Белградським і всієї Болгарії! Це ж абсурд.

— Патріарх Кирило має на меті остаточно навернути всіх українських християн у лоно Російської православної церкви Московського патріархату, — додає культуролог Вадим Скуратівський, 68 років. — А вслід за тим повернути Україну до Російської імперії, де церква ослуговує політику. Нещодавня заява Кирила Гундяєва про намір прийняти українське громадянство дещо ексцентрична. Адже наша держава не визнає подвійного громадянства, а Патріарх московський ніколи не відмовиться від свого. Хоча за теперішнього київського уряду все може бути. Чому б Гундяєву не стати конфесійним генерал-губернатором в Україні?

Зараз ви читаєте новину «Візит Кирила дорого обійдеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути