вівторок, 20 грудня 2016 07:15

Високопосадовці не хочуть розкривати схеми Януковича

— Тривалий час агенти не могли налагодити комунікацію з українськими правоохоронцями. Зараз спільну мову знайшли. Найбільша проблема: українські політики не хочуть розповідати, як працювали схеми Януковича, — каже Карен Ґрінвей, спеціальний агент Федерального бюро розслідувань США.

Вона 18 місяців займається справою щодо повернення коштів, виведених Віктором Януковичем і його оточенням з України. Називають суми від $20 до $30 млрд.

— Нам потрібні документи, свідки. Але ніхто не готовий свідчити. І сказати: так, я був присутній, коли формувалася ця схема, — пояснює Карен Ґрінвей.

— Задіяні у схемах топ-політики заговорять лише тоді, коли почнуть давати свідчення їх виконавці, — вважає 35-річний Ярослав Юрчишин, директор громадської організації "Трансперенсі Інтернешнл Україна".

— Люди мовчатимуть, бо не впевнені, що можна розраховувати на правосуддя. Також є проблема захисту викривачів корупції. Вони самі виходять на правоохоронців і дають свідчення. Їх примушували брати участь у корупційних схемах. Почувалися некомфортно, але інших варіантів не мали — через тиск або погрози родичам.

У розвинених країнах діють закони про викривачів корупції (їх звільняють від відповідальності за злочини й надають захист. — ГПУ). У нас такий закон внесли в парламент. Його схвалив антикорупційний комітет. Пройшло десь півроку, однак справа з ним не рухається.

Повернути гроші з-за кордону буде неважко, якщо доведемо, що з України їх вивели корупційним шляхом. У нас дуже мало спеціалістів із таких питань. Допомагають західні партнери. Але потрібні свої фахівці. Бо історія може розтягтися на роки. Наприклад, справа Лазаренка триває з 1998-го.

Зараз ви читаєте новину «Високопосадовці не хочуть розкривати схеми Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути