вівторок, 07 лютого 2012 07:00

Вірність у шлюбі стала нецікавою

Іноді мені здається, що вислів "романтичні стосунки" став таким анахронізмом, як і "змінити платівку". Романтика передбачає хвилювання, почуття, кохання і закоханість. Тепер інші вирази стають популярніші: "підчепити", "провести час", "перепихнутися".

Торік комедія "Більше, ніж секс" демонструвала історію героїв Ештона Катчера та Наталі Портман, які докладають чималих зусиль, аби втримати стосунки на рівні виключно фізичного контакту. Звичайно, наприкінці вони закохуються одне в одного, але ідея фільму натякає на те, що в наш час романтичні стосунки — перш за все причина життєвого дискомфорту.

"Більше, ніж секс" — не випадковість. Протягом минулого року-півтора ще три фільми вийшли на екрани — "Кохання та інші ліки" з Джейком Джилленхалом та Енн Гетевей; "На відстані кохання" з Дрю Беррімор і Джастіном Лонґом; і нарешті, найновіший член клубу випадкового секс-спілкування — "Друзі по сексу" із Джастіном Тімберлейком і Мілою Куніс. Сюжет кожної стрічки розгортається навколо двох молодих привабливих молодих людей, які з різних причин не хочуть мати особисті стосунки і завзято практикують секс без будь-яких зобов'язань. Може, це ознака, що настала ера постромантизму, в якій старомодні почуття кохання і закоханості вже нікому не потрібні?

Соціологічне опитування 2009 року свідчить: половина одружених американок уважають, що їм можна пробачити сімейну зраду. Вони також готові не робити великої трагедії зі зради свого чоловіка, кажуть соціологи.

— Моногамія вже нецікава, — говорить одна з опитаних. — Правда — ось що важливе.

Постромантичний "месидж" посилюється різними методами в буденному житті: політики наголошують на важливості шлюбу і застерігають, що "сім'я — це важка робота, не жарт і не гра". Знаменитості рекламують власні мемуари, які розповідають про вимушені жертви і компроміси заради ідеального його чи її. Звичайні подружні пари вважають шлюб "домашньою базою", важливішою за скороминучий емоційний зв'язок.

І якось незатишно уявляти, що буде потім — після ери постромантизму. Виключно розсудливе спілкування, секс "по дружбі" й генетично запроектовані діти з пробірок? Мені не хотілося б дожити до тих часів.

Зараз ви читаєте новину «Вірність у шлюбі стала нецікавою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути