пʼятниця, 10 червня 2011 04:15

"Ви розумієте, Львів — це ж наша Чечня"

Автор: МАЛЮНОК: ДМИТРО СКАЖЕНИК
 

Головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" 55-річний Олексій Венедиктов побував в Одесі та Києві. Зустрівся з українськими політиками, взяв кілька інтерв'ю. Про враження від зустрічей розповів в ефірі радіостанції.

Про одеського митрополита Агафангела

— Дивовижний чоловік, фантастичний. Йому 73 роки. Був депутатом Верховної Ради у першій каденції, зараз в Одеській області очолив Партію регіонів імені Януковича. Говорили про українську автокефальну церкву: "Навіть якщо вся церква буде за те, щоби стати самостійною, я буду проти — навіть якщо Собор вирішить". Він, до речі, є членом Святійшого синоду РПЦ Московського патріархату. Він налітає з критикою на слабкість Януковича: президент повинен вести жорсткішу політику щодо "помаранчевих", "наша спільна Батьківщина — СРСР". Він дуже прямий, жорсткий, цілком переконаний, що вся "помаранчева зараза" фінансується з-за кордону. Каже: куди нам до Європи, який Євросоюз? Це все фашисти. Який флот у Севастополі американський? Неподобство.

Агафангел сказав дуже цікаве: "Ви розумієте, Львів — це ж наша Чечня". Це погляд дуже впливової людини з Південної України, не з Донецька — на Львів. Погляд чесний — я маю на увазі, що він у це вірить. Він не маргінал. Це така противага Тягнибоку, українським націоналістам у всіх сенсах, хороших і поганих. Його побоюються і президент, і губернатор. Коли до нього приходили парафіяни по благословення, він запитував: "За кого голосував? За Ющенка? Пішов без благословення. Скажи спасибі, що не прокляну".

Про Тимошенко

— Тимошенко — єдина загроза для керівної партії. Жодної іншої на горизонті упродовж 10 років немає. Керівна партія намагається за допомогою різного роду кримінальних переслідувань налякати Тимошенко, щоб вона покинула країну, посадити, дискредитувати. Вона розуміє, що її затискають у куток, вона в бойовій формі. Гадаю, що влада зараз робить із неї жертву — народ почне жаліти. Вони роблять із неї Єльцина, грубо кажучи. І вона тільки заробить на цьому очок.

Про Кучму

— Кучма менш бадьорий, ніж Юлія Володимирівна. Янукович — це людина, яку привів Кучма. І коли обговорювали з Кучмою й іншими, у чому причина жорсткої поведінки влади — я маю на увазі підписку про невиїзд, то припустили, що з двох причин. Перша — баланс для Юлії Володимирівни: "не тільки ми проєвропейських політиків кошмаримо, а й проросійських, таких, як Кучму". Друга — президент не може пробачити Кучмі, що той відмовився 2004-го застосувати силу, коли Янукович уже святкував перемогу. Кучма у цьому переконаний. Він сказав: "Там було повно школярів, студентів. Якщо хто-небудь вистрелив, я що, повинен на старість мати кров на руках? Я все зробив правильно. Вони можуть — нехай вони". І з такою образою він це говорив.

Про зовнішню політику України

— Розрулити історію, за якої Україна вступає до Митного союзу й залишається у СОТ або йде в Євросоюз, неможливо. Справді, перед Україною постав вибір. На мій погляд, політична еліта, зокрема Партія регіонів, свій вибір зробила. Як казали соратники Януковича, ми хочемо їздити по світу, спілкуватися з Обамами, Саркозі, Меркелями, з вами. Ми не хочемо вічно стояти з простягнутою рукою, як Лукашенко. Тому наш вибір європейський, він не ображає Росію, але звичайно, це створює певну напругу. Тому що для Володимира Путіна "збирання земель" — це ідеологема.

"Эхо Москвы"

Зараз ви читаєте новину «"Ви розумієте, Львів — це ж наша Чечня"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути