вівторок, 20 березня 2012 07:45

Весна починається з черг до алкогольних магазинів

На сходах собору Святого Патріка сидів бомж у зеленому ковпаку і весело струшував пластиковий келих із монетами.

— Гарного вам параду! — чемно бажав він, коли якийсь перехожий кидав щось до його дзбаника. І тоді я згадала — день Святого Патріка!

Неофіційно весна в Нью-Йорку починається з параду на день Святого Патріка. Напередодні бари і ресторани щедро декорують зеленими наклейками у вигляді трилисника. Бо ж конюшина — символ Ірландії, звідки походить це свято. Список розваг розлогий — від звичайних барних посиденьок до караоке, бурлескових танців і споживання зеленого "Гіннеса" у величезних кількостях. Біля магазинів з алкогольними напоями шикуються черги — рідкісне для Америки явище. За деякими підрахунками, під час цих святкувань американці витрачають на пиво $245 млн. Не так уже й багато, якщо брати до уваги, що приблизно 40 млн американців мають ірландське коріння. Принаймні цього дня нащадки ірландських емігрантів охоче підтверджують один із стереотипів: п'яний, як ірландець.

Будь-хто на день Святого Патріка може брати участь у традиційному параді по П'ятій авеню. Будь-хто, крім геїв. В ірландському католицизмі довго панував культурний, релігійний і сексуальний консерватизм. До кінця 1990-х гомосексуальність в Ірландії вважали поза законом. Останніми роками помітні деякі зрушення в цьому питанні. У штаті Нью-Йорк сексуальні меншини мають усі права, зокрема, можуть одружуватися поміж собою. Геїв більше не виганяють із військової служби. Але й не запрошують до участі в параді на день Святого Патріка.

Практичні американці не тільки завбачливо склали списки найвідоміших барів та ірландських клубів Нью-Йорка. У газетах також писали про найкращі засоби від похмілля. Медитація, м'ятний чай з лимоном і шпинат обіцяли повернути змучену печінку і затьмарену голову в норму. А от від походу до сауни відраджували: після надмірного споживання алкоголю висока температура збільшує ризик серцевої аритмії. Рекомендація універсальна, і не тільки для американців, і то не лише після дня Святого Патріка. Згодиться й українцям, які у перші теплі дні займають усі лави в парках і столики вуличних кафе.

Зараз ви читаєте новину «Весна починається з черг до алкогольних магазинів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути