середа, 08 травня 2013 00:45

"В Україні застій. Це образливо і принизливо"

Україні не варто йти до ЄС тільки для того, щоб заробити. Бо тоді не побачимо ні інтеграції, ні грошей, каже політолог Олександр Палій, 38 років.

— Східноєвропейські країни використовували структурні фонди ЄС на перебудову інфраструктур. Бо це ті проекти, на які здебільшого бракує коштів національних бюджетів.

Нещодавно був у Румунії, яка від 2007 року — член ЄС. Вона отримала за п'ятирічний період близько 17 мільярдів євро. Куди вкладають ці суми, видно відразу, насамперед за дорогами. Румунія повністю реконструювала старі шляхи і спорудила нові. Привели до ладу міста, історичні будівлі, транспортні розв'язки, порти. Велика частина ресурсів пішла на реформи органів влади — але цього неозброєним оком не видно. Це мають відчувати громадяни країни.

Легко порівнювати Румунію з Україною, адже ми нещодавно були приблизно в однакових умовах. Рівень розвитку досі приблизно однаковий. Проте разюче відрізняється динаміка. У румунів відчуваєш рух — вони щось роблять, змінюють, покращують, лібералізують. У нас досі застій. Це образливо і принизливо.

Сьогодні ЄС увійшов у кризу. Ймовірно, фонди дещо скоротять. Проте однаково це величезні кошти. Усі інфраструктурні проекти, які в нас десятиліттями не роблять, можна було б здійснити за гроші Євросоюзу. Це той-таки LNG-термінал для скрапленого газу, автобани, історичні центри міст, нові мости, транспортна інфраструктура. У цьому ЄС зацікавлений найбільше, адже розвинута інфраструктура дає змогу країні діставати більше прибутків. Україна цих грошей у себе ще довго не знайде.

Чому про таке не говорять у нас? ЄС не потрібний дешевий піар, як Митному союзу. Для європейців головне — не заманити когось "пиріжком", а щоб держава долучилася свідомо. Не варто йти до ЄС лише через гроші, які він виділяє. Та й не вийде так, бо для вступу і навіть для статусу кандидата потрібно виконати багато умов — зокрема демократизувати країну та реформувати органи влади. Для України це досі нагальне.

Зараз ви читаєте новину «"В Україні застій. Це образливо і принизливо"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути