четвер, 02 серпня 2012 07:30

Урядовці зливаються в парламент

Список Партії регіонів цілком відбиває політичну культуру влади. У ньому не знайшлося місця деяким бізнес-кланам і занадто самостійним діячам. Водночас "регіонали" продемонстрували лояльність здискредитованому уряду та заохотили зрадників з інших партій.

У першій двадцятці — засилля чиновників. Звісно, гуморист Азаров не міг не очолити список, доки залишається формальним головою Партії регіонів. Можна зрозуміти й балотування міністра освіти Дмитра Табачника: він буде збирачем проросійських голосів і живим сигналом Кремлю. Але чому йдуть у депутати чиновники Андрій Клюєв, Ірина Акімова, Борис Колесніков, Олександр Лавринович, Ганна Герман, Анатолій Близнюк і Станіслав Скубашевський?

Дехто припускає, що високопосадовці слугуватимуть вітриною списку, але після обрання складуть мандати й залишаться у виконавчій владі. Ця версія сумнівна: людським обличчям ПР ще можуть виступити Акімова, Клюєв і Герман. Але "хюндай"-Колесніков?! Особливо сумнівним є 14-й номер заступника голови Адміністрації президента Скубашевського. Це давній порученець Януковича, який, однак, геть невідомий виборцям.

Найприємніша для громадськості версія — урядовці й чиновники ховаються за недоторканістю в очікуванні швидкого краху режиму. Однак, імовірніше, це просто черговий етап підкилимної боротьби серед "регіоналів". Вочевидь, Клюєв, Герман і решта втратили неформальний вплив на президента. Тому їх відправили в почесне вигнання на тепер уже малопрестижне депутатство. Через внутрішню боротьбу, вірогідно, у списку ПР малувато представників "групи Фірташа-Льовочкіна" — немає навіть симпатичної сестри голови адміністрації.

Регіони провели певну люстрацію. Викинули понад 10 нинішніх депутатів, які відзначилися найгучнішими скандалами чи занадто незалежною позицією. Відпустили в самостійне плавання борців за російську мову Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. Вони, вочевидь, борються занадто публічно й ризиковано для президента. Це не означає, що русифікаторське лобі не потрапить до нового парламенту. Принаймні, у список ПР включили лише двох із восьми "регіоналів", які насмілилися не голосувати за скандальний мовний закон. Причому один із двох — син президента.

Зараз ви читаєте новину «Урядовці зливаються в парламент». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути