четвер, 26 квітня 2012 06:45

Українська кукурудза коштує дешевше через нестабільну політику

Автор: фото з сайта www.agribusiness.kiev.ua
  Роман Сластьон: ”У світі українська кукурудза цінується за те, що вона не є генетично модифікованою”
Роман Сластьон: ”У світі українська кукурудза цінується за те, що вона не є генетично модифікованою”

Японія вперше закупила партію української кукурудзи — у січні-березні туди відвантажили 553 тис. т зерна. Однак від подальших поставок країна відмовилася — кукурудзу визнали недостатньо якісною. За словами японських трейдерів, частка "битого", тобто пошкодженого при збиранні зерна, сягає 7%. А в американської продукції — 4%.

Також уперше замовив українську кукурудзу Китай. У країну ввезли 50 тис. т продукту. Китай сподівається зменшити свою залежність від імпорту зі США — торік там закупили 1,75 млн т кукурудзи.

— Скоріш за все, це просто певне тимчасове непорозуміння між японськими імпортерами й українськими постачальниками кукурудзи, — говорить експерт Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон, 24 роки. — Японія диверсифікує свій імпорт і, можливо, просто була не в повній мірі обізнана з нашими технічними умовами щодо постачання кукурудзи. Вони ж  дозволяють трохи вищий вміст "битого" зерна. Якщо цей критерій настільки важливий для японських імпортерів, думаю, українські постачальники в майбутньому зможуть піти назустріч та доводити зерно до потрібних кондицій.

Наскільки ринки Далекого Сходу можуть бути важливі для України?

— В основному Україна експортує кукурудзу до Північної Африки, Близького Сходу та Європейського Союзу. Але у перспективі ринки Далекого Сходу також досить важливі. Японія зараз імпортує багато зернових, зокрема й кукурудзи. А Китай — найбільший споживач продовольства у світі.

Але територіально, з точки зору морських шляхів, ми, можливо, не в надто виграшному становищі. Тому вигідніше заповнювати традиційні, ближчі до нас ринки.

Велика частка "битого" зерна — істотна проблема?

— Це не головний критерій якості. Кукурудзу в будь-якому разі переробляють, тож на кінцевий продукт це суттєво не впливає. У світі українська кукурудза цінується за те, що вона не є генетично модифікованою. В нас це заборонено законом. А американське зерно здебільшого з ГМО.

Чому Україна експортує кукурудзу за нижчими цінами?

— Україну на світовому ринку вважають не надто стабільним партнером через мінливу аграрну політику. Ведення квотування чи експортних мит дуже сильно б'є по контрактах. Трапляються й порушення домовленостей. Тому закладається певний ризик, який проявляється у знижці в розмірі 10-20 доларів на тонну, порівняно із США та ЄС.

Цьогоріч квотування урядом експорту кукурудзи можливе?

— У нас зараз її надлишок. Цьогоріч також прогнозується великий урожай, через збільшення посівних площ під цю культуру. Так що жодних підстав для обмеження експорту немає.

Зараз ви читаєте новину «Українська кукурудза коштує дешевше через нестабільну політику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути