вівторок, 12 липня 2011 05:30

Українці вважають, що давати хабар — це нормально, а брати — погано

 

Дві третини українців не вірять, що Закон "Про засоби запобігання та протидії корупції" буде ефективним. Такими є результати телефонного опитування, яке наприкінці червня провів Інститут ім. Горшеніна.

— Те, що корупція поширена в нашому суспільстві, вважають 80 відсотків українців. Дві третини з них відкрито кажуть, що давали хабарі, — коментує експерт інституту Володимир Застава, 31 рік. — Корупція для суспільства нині є не стільки загрозою, скільки можливістю. Бо коли питаєш людину, чи даватиме вона хабар, подарунок, якщо від цього залежить вирішення її проблеми, переважна більшість відповідає ствердно. У суспільстві немає запиту на знищення корупції. Люди вважають, що давати хабар — це нормально, а брати — погано. Корупціонерами себе не вважають.

Тепер модно проводити паралель із Сингапуром, де, як заявляють, перемогли корупцію. Але в цій країні присутні такі елементи як насильство, арешти. Не думаю, що це той шлях, яким слід іти Україні. Хоча більше половини опитаних вважають, що слід посилити відповідальність за корупційні дії. Це пов'язано з негативним ставлення до чиновників узагалі. Люди переконані, що влада існує лише за рахунок корупції. Є глибокий стереотип, що чиновницький корпус часто живе завдяки незаконним діям і чинитиме опір антикорупційному законодавству. Та й сам закон є досить компромісний щодо корупціонерів.

Зараз ви читаєте новину «Українці вважають, що давати хабар — це нормально, а брати — погано». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути