пʼятниця, 07 травня 2010 03:56

"Українці декларують вищий рівень патріотизму, ніж він є насправді"

 

Критикою на адресу президента люди підвищують свою самооцінку, каже про опитування на сайті Gаzeta.ua психолог Олег Покальчук, 54 роки.

— Українці схильні декларувати вищий рівень патріотизму, ніж він є насправді, бо хочуть виглядати більш порядними. Тому їхні публічні відповіді можуть не збігатися з тим, що думають насправді. У нас, у кого не спитаєш, усі хрещені по три рази і дуже вірять у Бога, хоч оцерковлено всього 2 проценти населення. Ця ж ситуація проектується на патріотизм, точніше, на розмови про патріотизм. Патріотизм — це робота. Обговорювати треба вчинки людей, а не те, що вони кажуть.

Для українців характерна локальна ідентичність, батьківщина персоніфікується з домом, своїм регіоном. У Віктора Януковича локальна ідентичність — це Донецьк, Єнакієве. Там він ріс, розвивався, отримував перші враження і потрапляв у романтичні історії, — продовжує експерт. — Говорячи про відсутність у президента батьківщини, люди озираються на сусіда і таким чином підвищують самооцінку. Що активніше когось засуджую, то краще виглядаю порівняно з ним. Проте так люди перекладають із себе відповідальність за країну.

Зараз ви читаєте новину «"Українці декларують вищий рівень патріотизму, ніж він є насправді"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути