вівторок, 27 вересня 2011 04:45

Україна погано перешкоджає торгівлі людьми

Верховна Рада ухвалила закон про запровадження біометричних паспортів. Їх видаватимуть усім, незалежно від віку, починаючи від народження, на 10 років. Картки матимуть електронний носій інформації із даними про громадянина. Вартість такого паспорта становитиме 300–350 грн.

— Це була одна з обов'язкових умов для отримання громадянами України безвізового режиму з країнами Євросоюзу, — пояснює експерт-мiжнародник Галина Яворська, 57 років. — Однак за планом лібералізації перетину кордонів, який ЄС надав іще 22 листопада минулого року, Україна має створити законодавчу базу із чотирьох напрямів: безпека документів, зовнішні стосунки, забезпечення прав і свобод мігрантів, громадський порядок і безпека, міграція та реадмісія (взаємна передача осіб, що нелегально в'їхали чи перебувають на території держав. — "ГПУ"). З усього переліченого діє тільки угода про реадмісію. Україна дещо просунулася у виконанні вимог про прикордонний і міграційний контроль і зменшення чисельності нелегальних іммігрантів у країни Євросоюзу.

Київ не може похвалитися успіхами в боротьбі з корупцією чиновників, які займаються видачею виїзних документів, не може забезпечити прозорість процесу видачі цих документів. Крім того, наша країна погано перешкоджає контрабанді, торгівлі людьми і поширенню наркотиків. Це найбільше турбує європейців. Вони бояться, аби через Україну до них не хлинув потік мігрантів з Азії. На кордонах усе має бути прозоро, але водночас потрібен надійний заслін для організованої злочинності.

Виконати всі вимоги Україна може не раніше 2013 року. Потім потрібно буде ще парафувати (попередньо підписати. — "ГПУ") і ратифікувати угоду про безвізовий режим. Тільки після цього українці зможуть їздити до країн ЄС без віз.

 

Мін'юст вважає закон "потенційно корупціогенним"

Міністерство юстиції не схвалило Закон "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України". Безальтернативну технологію виготовлення документів, що посвідчують особу, Мін'юст назвав "потенційно корупціогенним". Вказує, що така технологія виготовлення документів призведе до їхнього здорожчання, а це збільшить витрати і з державного бюджету, і кожного громадянина.

 

Зараз ви читаєте новину «Україна погано перешкоджає торгівлі людьми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути