пʼятниця, 06 січня 2012 05:45

Українців не стане до 3299 року

Журнал "Есквайр" уклав прогноз вимирання людства.

Дати вирахували за коефіцієнтом відтворення населення — середньої кількості жінок, які дожили до кінця репродуктивного періоду за певних рівнів народжуваності та смертності. Приблизно у 120 країнах світу із загальним високим рівнем народжуваності цей коефіцієнт становить понад одиницю. Тобто, з кожним поколінням зростає не лише чисельність жителів, а й кількість жінок, тому вимирання такій країні не загрожує. За прогнозом, українців не стане до 3299 року.

— Нація — це скоріш соціальне, а не біологічне поняття, — коментує завідувач відділу міграційних досліджень Інституту демографії та соціальних досліджень 42-річний Олексій Позняк. — Так, на чисельність нації впливає народжуваність, смертність, еміграція. Але є ще асиміляційні процеси приїжджого населення. Асиміляція найбільше загрожує зникненням нації, а не математичний розрахунок динаміки народжуваності та смертності. Цей прогноз є сумою загроз, дійсних за умови, що у світі не відбувається міграція населення. Теоретично людина мала б жити 90 і більше років, але не всі доживають до цього віку. Так само й нації — вирахувати таким способом їхній вік неможливо.

Чисельність українців зменшуватиметься — це факт. Так само ми не зможемо уникнути припливу мігрантів. Якщо держава проводитиме адекватну еміграційну політику, створюватиме умови для інтеграції мігрантів у суспільство, щоб їх "проковтнути" через наш спосіб життя, культуру, мову, стереотипи та колективну ідентичність, то їхні діти стануть повноцінними представниками української нації, навіть якщо матимуть інший колір шкіри.

Нація формується у складних взаємовпливах, і держава тут не єдиний актор. Є нації, що мають чітку національну свідомість і всі атрибути, але не мають своєї державності. Українці певний період перебували в такому стані. Зараз, наприклад, курди розділені між декількома державами. У той же час є нації, що мають дві держави — корейці. Нещодавно німці мали дві держави. В останні століття домінують об'єднувальні процеси. Раніше процес творення нових націй був простіший. Наприклад, частина данців колись мігрували до Ісландії, через деякий час виник новий етнос, який через слово розуміє данську, але говорить своєю мовою. Вони мають різну колективну психологію. Якби вони мігрували тепер, то мовні відмінності були б значно меншими. Зараз є телефон, електронна пошта, що забезпечили б спілкування з родичами.

Зараз ви читаєте новину «Українців не стане до 3299 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути