пʼятниця, 27 січня 2012 06:45

"У влади немає інтелектуального резерву"

Щороку на патріотизм українців витрачатимуть по 40 млн грн. Таку суму заклали у проекті концепції Загальнодержавної цільової соціальної програми патріотичного виховання населення на 2013-2017 роки.

— Автори склали чіткий графік перевиховання українців на патріотів, — коментує доктор історичних наук Павло Гай-Нижник, 40 років, з Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. Кураса. — Наприклад, частка громадян, які безумовно вважають себе патріотами, має зрости з теперішніх 31 відсотка до 48. При цьому щороку таких безумовних патріотів має більшати чітко на 4-6 відсотків. Або показник людей, які пишаються військовою могутністю держави. Зараз таких лише 3 відсотки, але 2017-го мусить бути 11. За планом, готовність українців до еміграції доти має впасти рівно наполовину — з 40 відсотків до 20. Хоч це більше проблема не відсутності патріотизму, а браку можливостей самореалізуватися в Україні.

Аби досягнути таких показників, проводитимуть історико-патріотичні заходи. У концепції вказано, на які сторінки історії України звернути увагу, а на які — ні. Український патріотизм пропонують будувати не на різносторонній та складній історичній правді, а на однобічному трактуванні фактів. Автори вважають, що "велика перемога" 1945-го у війні з Німеччиною формує почуття любові до рідної землі, а українська революція 1917-1921 років, Голодомор і масові розстріли 1930-х нічого не важать. Це свідчить, що у влади немає інтелектуального резерву. Радянська пропаганда для них зрозуміла, бо дозволяє створювати кероване населення.  В підсумку ніхто не вимагатиме демократії, поведінка влади видаватиметься нормою.

Українцям варто показувати не лише боротьбу, а й трагедію. У нас є проблемні точки історії — вчинок гетьмана Івана Мазепи перед Полтавською битвою, політичні помилки керівників Української Народної Республіки. Люди також змалечку мають знати, що ми пережили в ХХ столітті і після штурму Берліна. Що радянські часи — це не тільки спокій і добробут, а й залякування, звільнення з роботи й ув'язнення.

Патріотизм просувають через самоідентичність і високу культуру, а не нормативно-директивним шляхом. Знаючи, як наші бюрократи полюбляють домальовувати циферки, аби гарно прозвітувати перед начальством, за п'ять років будемо патріотами на всі 120 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «"У влади немає інтелектуального резерву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути