вівторок, 03 вересня 2013 07:45

"У Європі більшість країн дозволяють подвійне або множинне громадянство"

Автор: фото з сайта www.profusion.org.uk
  Стежарел Олару: ”У Румунії немає людей, які називали б себе молдаванами у сенсі національності”
Стежарел Олару: ”У Румунії немає людей, які називали б себе молдаванами у сенсі національності”

Стратегічний інтерес Румунії — мати на своїх кордонах стабільну і передбачувану Україну. Реалізувати це дозволить підписання Україною та ЄС Угоди про асоціацію, говорить державний секретар Румунії з питань закордонних румунів Стежарел Олару, 40 років.

Чимало українців вважають, що Румунія використовує свою меншину проти України.

— Ви добре знаєте, що одна з умов приєднання Румунії до ЄС та НАТО — відмова від будь-яких зазіхань щодо сусідів. Отже, всілякі спекулювання на цій темі — апріорі необґрунтовані. Діалог між нашими державами в останні роки довів, що цю тему штучно перебільшують.

Правда, що Румунія зважає на дотримання прав румунської меншини в інших країнах. Але й сама вона уважна до меншин у себе. Тож політика Румунії щодо українських румунів не відрізняється від того, як ми дбаємо за такі меншини в будь-якій іншій країні. Це ж є принципами і стандартами Ради Європи.

В Україні припускають, що Румунія намагається повернути собі Буковину та Бассарабію.

— Ще раз підкреслю, Румунія як країна — член ЄС та НАТО, як і підписант остаточної Гельсінської угоди, навіть гіпотетично не може мати таких ідей.

Чому видають румунські паспорти українським румунам? Український закон не передбачає подвійного громадянства.

— Будь-яка країна має власні закони. Румунське законодавство дуже ліберальне щодо громадянства — дозволяє подвійне і навіть множинне. Наш парламент ухвалив таке рішення, бо вважає, що одним із засадничих прав румунського громадянина — мати друге або й більше громадянств.

Часто це необхідно громадянам Румунії. Подумаймо лишень про змішані шлюби, дітей, які в них народилися. Досить часто друге громадянство допомагає румунові знайти місце в суспільстві поза Румунією — це теж його право. Зрештою, в Європі більшість країн дозволяють подвійне або множинне громадянство.

Румунський закон про громадянство повністю відповідає міжнародним нормам та стандартам, у тому числі і Європейській конвенції щодо громадянства. Й ось цей закон передбачає полегшений режим лише у випадках відновлення румунського громадянства, а не його набуття. Це стосується будь-яких осіб, які доведуть, що раніше мали румунське громадянство та втратили його через незалежні від них причини. А відповідно — їхні нащадки до третього покоління. Абсолютно те саме є й у Законі про громадянство України.

Чимало румунських політиків закидають Україні штучне розрізнення між румунами та молдаванами, які розмовляють тією самою мовою. Водночас Румунія використовує у переписах назви "русини", "гуцули", "гуцани" тощо, ділячи так українську меншину. Як цю проблему вирішити?

— Хотів би нагадати, що на академічному рівні давно визнано, що існує одна мова для цих людей — румунська. Це визнала навіть Академія наук Молдови. А так звана "молдавська мова" — штучна назва. Це як би ми сказали, що в Австрії розмовляють "австрійською", а не німецькою.

Згідно з міжнародними практиками, належність до етнічної меншини — це вибір кожної окремої людини. Чого не скажеш про мову народу. Порівнювати цю ситуацію зі становищем українців та русинів у Румунії — не думаю, що правильно. Адже і в Україні є чимало осіб, які вважають себе русинами, гуцулами тощо. Тоді як у Румунії немає людей, які називали б себе молдаванами у сенсі національності.

На останньому переписі в Румунії 262 особи назвали себе русинами — це геть незначний відсоток щодо десятків тисяч українців Румунії. Але це дозволило представникам цього етносу отримати офіційне місце в румунському парламенті та фінансування з боку румунського уряду.

Які проблеми у румунів України? Як би ви визначили їхнє становище порівняно з іншими країнами?

— Основні клопоти давно відомі — доступ до освіти рідною мовою, використання румунської в держустановах та судах, фінансування культурних заходів, румуномовних медій, збереження релігійної ідентичності, брак представництва у парламенті та повернення власності, що належала румунським громадам. Сподіваюся, з українцями ми знайдемо шляхи покращення всього цього. Хотілося б, щоб Україна забезпечувала ідентичність румунів так, як забезпечують права українців у Румунії.

Румунія фінансово підтримує меншини, що є однією з головних вимог належності до європейських та євроатлантичних структур. Союз українців Румунії щороку отримує від уряду близько 2 мільйонів доларів. І це окремо від тих коштів, що виділяють із бюджету на охорону здоров'я, освіту, культуру національних меншин. Також у румунському парламенті кожна меншина гарантовано має свого представника, їм повернута власність, фінансують діяльність громад, а також преси національними мовами. Виходять друком "Український вісник", "Наш голос", "Вільне слово" та "Дзвоник". Тоді як Україна фінансує одну румуномовну газету — "Конкордію". Є кафедри української мови і літератури у трьох державних університетах — Бухарестському, Клузькому та Сучавському. Отже, звісно, ми хотіли б, щоб існував якийсь паритет.

Підписання Україною асоціації з ЄС змінить становище?

— Румунія послідовно і вперто підтримує зближення України з Європейським Союзом. Це лише зміцнить співпрацю геть у всіх сферах, включно із захистом наших національних меншин.

Зараз ви читаєте новину «"У Європі більшість країн дозволяють подвійне або множинне громадянство"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути