вівторок, 21 лютого 2012 07:30

Творці будівельних афер можуть уникнути покарання

Автор: фото з сайта www.kotsyubynsky.com
  Житловий комплекс ”Коцюбинське”. Стан будівництва на 23 грудня 2011 року
Житловий комплекс ”Коцюбинське”. Стан будівництва на 23 грудня 2011 року

Доки країна стежить за перипетіями судових справ щодо колишніх високопосадовців, за межі держави тихо виїжджають справжні аферисти, від яких постраждали тисячі обдурених співгромадян.

Нещодавно стало відомо, що з України виїхав засновник і старший пастор церкви "Посольство Боже" Сандей Аделаджа. Показово, що інформація про це у пресу потрапила з джерел у слідчих органах. Кажуть, Сандей перетнув кордон з Угорщиною 15 лютого. На це вказують і непрямі ознаки — за номером телефону пастора Аделаджі відповідають інші люди, а під його розкішним палацом у місті-супутнику столиці Ірпінь більше не збираються "мерседеси" і "лексуси", як було ще недавно. Якщо інформація про виїзд пастора підтвердиться, то питання: кого правоохоронці тепер звинуватять відразу за трьома дуже серйозними справами — "про організацію злочинної групи", "про шахрайство в особливо великих розмірах" і "про підробку документів".

Ім'я пастора церкви "Посольство Боже" Сандея Аделаджі фігурує в гучних фінансових аферах з виманювання грошей в українців. При церкві підприємливого духовного наставника київського мера Леоніда Черновецького прижилися піраміди фінансова — "Кінгз кепітал" і будівельна — приватне підприємство "Грант". Обидві збанкрутували, а гроші, які підприємці зібрали у довірливих громадян, попливли в невідомому напрямку.

І хоч інтересам вкладників завдано величезного збитку, кажуть про суми не менш як $9 млрд, справа Аделаджі досі заледве рухалася. Як, до речі, і скандальна справа компанії, що будувала сумнозвісний житловий комплекс "Еліта-Центр". Півтори тисячі постраждалих унаслідок будівельної афери досі не отримали квартири, за які заплатили близько 400 млн грн. А справу постійно відправляють на дорозслідування. Ті ж, кого звинувачують у ній, радше цапи-відбувайли, а реальних організаторів афери з викрадання грошей вкладників правоохоронці навіть не намагаються розшукати.

Приклад "Еліти-Центру" надихає аферистів на нові подвиги. Список може поповнитися таким великим об'єктом, як житловий комплекс "Голосієво" — виявилося, що квартири дрібних вкладників закладені офшорною компанією. А забудовники житлового комплексу "Коцюбинське" заборгували величезні суми за кредитами відразу кільком банкам. І хоч об'єкт близький до банкрутства, квартири у Коцюбинському продовжують продавати. Більше того — як стверджують інвестори, по другому разу! Якщо громадяни Росії, які організували аферу, незабаром планують повернутися на батьківщину, то досвід пастора Аделаджі їм, ой, як знадобиться.

Свіжий скандал нещодавно спалахнув навколо котеджного містечка "Олімпік-парк". Пікантності цьому випадку додає те, що на вудку аферистів упіймалися відомі політики та зірки шоу-бізнесу. Близько півмільярда гривень вклали в містечко 206 сімей, а за ці шалені гроші деяким із них не побудували навіть фундаменту.

Але в цьому випадку в інвесторів, на відміну від якого-небудь ЖК "Коцюбинське", є хоч шанси повернути гроші. Люди впливові та й відповідач — народний депутат із Партії регіонів.

Не лише з типовими "Еліта-Центрами", а з найвідомішою пірамідою всіх часів — МММ нинішня влада впоратися не може. Колись одна з найбільш грандіозних фінансових афер в новітній історії Росії — проект Сергія Мавроді вже понад рік як живе і процвітає. За цей час, за даними сайта Мавроді, до "МММ-2011" приєдналися понад 15 млн осіб, а правоохоронні органи лише розводять руками. Тим часом Сергій Мавроді отримав громадянство Бразилії.

Сумарна кількість ошуканих людей досягла критичної точки. Тільки постраждалих від столичних афер із нерухомістю десятки тисяч. Тому час уже керівникам країни почати реальну боротьбу з організаторами хоча б найбільших афер. Доки ошукані люди не взяли в облогу будівлі Нацбанку, Верховної Ради та Адміністрації президента.

Зараз ви читаєте новину «Творці будівельних афер можуть уникнути покарання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути