середа, 14 вересня 2011 06:15

Тулуб заробив найбільше серед губернаторів

Громадська організація "Демократичний альянс" оприлюднила рейтинг прибутків керівників обласних держадміністрацій і голів обласних центрів. Аналізували дані декларацій про доходи.

Найбагатшим мером є столичний голова Леонід Черновецький. Торік його сукупний дохід перевищив 15,5 млн грн. Серед голів облдержадміністрацій найбільше заробив черкасець Сергій Тулуб — понад 1 млн грн. Поміж перших заступників голів ОДА найвищий дохід мав закарпатець Іван Бушко — понад 6 млн грн.

— Ми прагнули дізнатися, як посадовці, на котрих покладене виконання закону "Про доступ до публічної інформації", самі його виконують, — розповідає член правління "Демократичного альянсу" Андрій Сидоренко, 29 років. — Тепер хочемо з'ясувати, які джерела їхніх статків. Наприклад, тернопільський мер Сергій Надал прозвітував про 71 тисячу гривень річного доходу. А вартість лише особистого автомобіля джипа "мітцубісі" — 400 тисяч.

Загадкою досі залишаються доходи чиновників, які прийшли на посади від початку року. Наприклад, понад мільйон гривень матеріальної допомоги задекларував мер Одеси Олексій Костусєв. Він через суд вимагає спростування цієї інформації. Наполягає, що отримав спадок від друга свого батька. Але виникає запитання: чому вказав це в декларації як матеріальну допомогу? До того ж міський голова має будинок вартістю 13 мільйонів гривень. Звідки узяв гроші на його купівлю, невідомо.

Чимало чиновників і далі є підприємцями. Переписують майно на далеких родичів чи друзів і через підставних осіб усе одно контролюють свій бізнес. Суспільство, місцеві громади можуть вплинути на посадовців. Насамперед — через публічне оприлюднення такої інформації. Повинні реагувати й правоохоронні органи. Але вони часто є підзвітними тим же керівникам, яких мають контролювати. Тому якщо громадськість не порушуватиме цих питань, посадовці не зважатимуть на жодні дослідження.

Зараз ви читаєте новину «Тулуб заробив найбільше серед губернаторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути