вівторок, 06 грудня 2011 00:15

Третину озимих доведеться пересівати навесні

Після трьох місяців посухи третина озимих на Черкащині не посходили. Схожа картина і в інших зернових областях країни. Навесні поля доведеться пересівати, каже виконувач обов'язків директора Черкаського інституту агропромислового виробництва Олександр Демиденко, 55 років.

— Торік у жовтні випали рясні дощі, а в листопаді та грудні середня температура повітря сягала більше 10 градусів тепла. Цього було достатньо, щоб озима пшениця набула потрібних кондицій для перезимівлі, — пояснює. — Погода тоді врятувала хліборобів.

Цьогорічні жовтень і листопад мали середню температуру повітря до 5 градусів тепла, а дощів випало менше. За таких умов ростові процеси припиняються. У Шполянському, Уманському, Чигиринському районах озимина дала лише по одному-два листочки, а треба три-чотири продуктивні стебла. Загалом по області є ризик утратити близько 74 тисяч гектарів посів — третину озимих. Треба подбати про виділення з державного насіннєвого фонду насіння ярої пшениці та круп'яних культур для весняного пересіву. Тоді дефіциту зерна не буде.

Щороку в нас аврал через відсутність дощу чи навпаки. А цього року винна не так погода, як самі хлібороби, що порушили технологію підготовки ґрунту. У серпні було достатньо опадів для отримання сходів, якби грамотно обробили землю. Наприклад, двічі дискували поля — вздовж і впоперек, провели напівпарову культивацію, щоб площа була рівною, а сівалка закладала рівномірно зерно у вологу землю. У більшості господарств через дороговизну пального дискування провели раз, і то невчасно. Зекономили тонну солярки, а недоотримають врожаю на 3 тонни пального. Тут єдиний вихід — жорсткий і постійний контроль із боку держави за сівозміною. Бо скоро в нас родитимуть тільки соняшники й кукурудза.

Через занепад тваринництва в землю вносять мало органіки. Без неї ґрунт не пропускає до коренів рослин вологу і повітря. Ущільнюється так, що на полях навесні бачимо величезні калюжі, в яких озимина вимокає. У багатьох хліборобів земля з року в рік стає неживою.

Зараз ви читаєте новину «Третину озимих доведеться пересівати навесні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути