вівторок, 09 серпня 2011 10:05

Третина вступників не знають теореми Піфагора

Автор: малюнок: Володимир Казаневський
 

"Ми мали небагато абітурієнтів цього року, тому провальною вступна кампанія не могла бути", — говорить директор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, 57 років.

Навіть скорочення держзамовлення не вплинуло негативно на процес. Міністерство освіти і науки цим заходом більше розправилося з нелояльними ректорами Києво-Могилянської академії, Львівського університету імені Франка, які посідають чільні місця в національних освітніх рейтингах. Якщо державне замовлення скоротили на 20 відсотків, потрібно було робити його пропорційно по всіх університетах. А краще — запровадити тендерну систему, щоб вузи — і державні, і приватні — боролися за бюджетні кошти на підготовку спеціалістів. Тоді розподіл державного замовлення буде справедливий. А не так, як тепер — у міністерських кабінетах рішають, кому дати більше залежно від того, хто з ректорів краще попросить.

Провал буде наступного року. Кількість абітурієнтів зросте вдвічі. Але не через демографічну ситуацію, а через відмову держави від 12-річної загальноосвітньої школи.

Вступна кампанія втрачає прозорість. У неї втручаються корупційні фактори. Міністерство не збирається відмовлятися від середнього бала атестата. Кількість золотих медалістів у школах значно зросла порівняно з минулим роком. При цьому 30 відсотків абітурієнтів не змогли на тестах із математики впоратися з теоремою Піфагора. Де беруться такі "медалісти", як не за гроші? Зате Табачник радіє, що більше вступників обрали технічні спеціальності.

У всі попередні роки 15 липня міністр підписував попередній наказ про основні засади тестування наступного року. Уже серпень, а такого документа нема. Невідомо, які нові тести запровадять, кому їх готувати, і на що орієнтуватися абітурієнтам.

Кажуть, що цьогоріч вступники майже проігнорували тестування з російської мови. Це не абітурієнти винні, а університети не зорієнтувалися, що можна поставити російську мову на більше факультетів, де вона може бути потрібна.

В Україні гостра проблема змісту тестів. Ми аналізували їх і підтверджуємо: під час першої і другої сесій тестування абітурієнти отримали тести з української мови та літератури різної складності. Тому скарги випускників справедливі. Є питання до тесту з англійської мови. Цього року він був набагато легший, ніж торік.

Дмитро Табачник заявляє, що 20 вузів не отримали жодної заяви на вступ, а майже 200 не набирають повних курсів. Міністр мусить сказати, що ці вузи собою являють, а не створювати інтригу. Якщо до них не пішли абітурієнти, то треба робити висновок, чи вдалий перелік спеціальностей, з яких вони готують фахівців. У попередні роки таких випадків не траплялося.

Зараз ви читаєте новину «Третина вступників не знають теореми Піфагора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути