вівторок, 09 лютого 2010 19:12

"Тимошенко не стала на шлях війни, вона з нього і не сходила ніколи"

Автор: фото: PHL
  Борис Беспалий: ”Національного авторитету країні така патова ситуація з визначенням переможця президентських виборів не додасть”
Борис Беспалий: ”Національного авторитету країні така патова ситуація з визначенням переможця президентських виборів не додасть”

Юлія Тимошенко не визнає поразки у президентських виборах. Її блок готується оскаржувати в судах результати голосування у другому турі. Про можливі сценарії розвитку подій розповідає 56-річний Борис Беспалий, колишній нардеп-"нунсівець".

— Варіант, коли Юлія Тимошенко через суди оскаржує результати виборів по окремих дільницях, потім домагається перерахунку голосів окружними комісіями, ставить під сумнів загальний результат виборів і врешті призначають третій тур — малоймовірний, — вважає Борис Беспалий. — Їй може забракнути найголовнішого — позитивних результатів у судах. Як Юлія Володимирівна може бути впевнена у рішенні Вищого адміністративного суду, яке й відкриває їй дорогу у третій тур, якщо до цього у стислі терміни слід буде отримати позитивні вердикти місцевих й обласних апеляційних судів? На це треба менше місяця.

Юлія Тимошенко не стала на шлях війни, вона з нього і не сходила ніколи. Якщо першою її політичною директивою на посаді прем"єра було "знищити "Нашу Україну", друзів, то що вже казати про ворогів. Повторення 2004 року, яке вона пропонує, навіть не драматичне, а курйозне. Бо в одну річку не можна двічі зайти. На мій погляд, вона не має підстав ставити під сумнів результати виборів. Перший мінус для неї — екзит-поли, які показали перевагу Віктора Януковича.

Наступне питання: на яких дільницях БЮТ оскаржуватиме результати голосування? У Львові чи в Донецьку й Луганську? Скоріше за все, на території електоральної підтримки Віктора Януковича, а не там, де впевнено перемогла сама. Але ж на Сході і Півдні Янукович має не лише підтримку виборців, а й підтримку у судах. Вважаю, це абсолютно безнадійна справа.

У судах можна лише з"ясувати співвідношення голосів до одиниці, домогтися усунення порушень, відкрити кримінальні справи на тих, кого впіймали за руку на фальсифікаціях. Але є принцип розумної достатності, який грає на руку Вікторові Януковичу. У нього більше голосів не на десятки і сотні. От ми з вами зараз завалимо суд скаргами, що сніг на тротуарах не прибирають — це підстава. А якщо ми будемо скаржитися, що взимку сніг падає — хіба це підстава? А які підстави у Юлії Тимошенко, щоб відібрати в опонента понад 800 тисяч бюлетенів?

Гросмейстер Корчной за програшної ситуації мовчки вставав із-за шахової дошки і йшов. Тимошенко так не зробить

Юлія Тимошенко не вміє програвати. Це не її природа — здаватися. Вона не може сказати, що не виграла. Гросмейстер Корчной за програшної ситуації мовчки вставав із-за шахової дошки і йшов. Вона так не зробить. Їй світить мат, а вона, щоб не визнавати цього, готова збити фігури з дошки. Оголосити нічию — третій тур, бо вона програла. Від цього країну лише колотитиме. Їй треба визнати результати виборів, не морочити людям голову і готуватися до наступної діяльності.

Якщо позитивних рішень судів забракне, як діятиме Юлія Тимошенко?

— Думаю, вона прораховує варіанти своєї подальшої поведінки. І знімати слухавку, щоби вітати  Януковича з перемогою, Тимошенко не буде. Як і, можливо, чіплятися за посаду прем"єра.

З іншого боку, не можна виключати варіант коаліції БЮТ і Партії регіонів. Тоді уряд залишиться в руках Тимошенко до виборів парламенту 2012 року. Якщо ж ні НУНС, ні БЮТ не блокуватимуться із Партією регіонів, тоді справу вирішать перевибори Верховної Ради. До призначення нового прем"єра Тимошенко залишатиметься на посаді.

А взагалі піти з уряду?

— Є третій варіант для Юлії Тимошенко, який відповідає цивілізованим підходам. Щоб не чекати  зняття з посади, вона може написати заяву про відставку, мотивуючи неможливістю працювати ні з Віктором Ющенком, ані з Віктором Януковичем, і тоді виконувачем обов"язків прем"єра стане перший віце-прем"єр Олександр Турчинов. Але це не дозволить їй із тіні керувати урядом. Верховна Рада може просто розібрати уряд по частинах — за процедурою усунення з посади міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

А якщо Вікторові Януковичу не вдасться швидко сформувати коаліцію, питання про відставку Юлії Тимошенко зависне в повітрі, суди довго розглядатимуть позови щодо фальсифікацій, ЦВК не матиме змоги оголосити переможця виборів? Люди вийдуть на майдани — можливий такий сценарій? Потрібна буде допомога міжнародних посередників?

— Національного авторитету країні така патова ситуація з визначенням переможця президентських виборів не додасть. Думаю, обійдеться без міжнародних посередників. Це не 2004 рік, коли в Україні в мирних формах був громадянський конфлікт за участю мільйонів. Люди обрали Віктора Януковича, як Леоніда Кучму 1994-го. Відбудеться спокійна передача влади.

Не має Юлія Тимошенко голосів народних засідателів, які були на Майдані у Віктора Ющенка. Майдан був розігрітий протистоянням не двох кланів, а цивілізаційних напрямів — європейського і євразійського. При цьому наяв вийшли нахабні порушення під час виборів. Така висока психологічна напруга революційної ситуації трапляється раз на 10–12 років. Так було 1991-го, так сталося 2004-го. 2010 року такої підтримки людей немає, і навіть за гроші їх не звезеш на Майдан.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко не стала на шлях війни, вона з нього і не сходила ніколи"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути