вівторок, 23 лютого 2010 18:21

Тимошенко назвала Януковича "не нашим" президентом

Юлія Тимошенко у понеділок звернулася до українського народу. Прем"єр-міністр заявила, що не визнає Віктора Януковича президентом, бо "долю виборів вирішили фальсифікації", а "суд цинічно відмовився встановлювати істину". Тому запропонувала депутатам "Нашої України — Народної самооборони", Блоку Литвина і БЮТу об"єднатися в парламенті. Інакше — піде в опозицію.

— Прем"єр-міністр досі не вийшла із ситуації виборчої кампанії, — коментує 32-річний Віталій Кулик, директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства. — Вона обрала курс на загострення протистояння з новообраним президентом. Фактично — проголосила двовладдя у країні, протистояння між гілками влади і перетягування владних повноважень. Тимошенко має інструментарій для блокування діяльності Секретаріату президента, а Янукович — Кабміну. У підсумку матимемо розбалансовану систему влади.

Закликаючи коаліцію об"єднатися, прем"єр визнає, що більшості у Верховній Раді не існує, додає експерт.

Фактично вона проголосила двовладдя у країні

— Мета Тимошенко — проголосувати питання про недовіру прем"єру і уряду. Це звернення має консолідувати її прихильників у парламенті й не дозволити Януковичу сформувати коаліцію, — каже Віталій Кулик. — Промова прем"єрки демонструє її небажання йти у відставку і перейти в опозицію. Вона фактично закликає не виконувати укази і розпорядження нового президента. Це межує із порушенням Конституції. Штовхаючи до такого післявиборного протистояння, Тимошенко руйнує основи державності. Тому не варто говорити про пошук компромісів, створення майданчику для переговорів. Якщо не хоче підписувати з президентом угод і універсалів, варто прийняти правила гри і, можливо, піти в опозицію. Янукович уже заявив про необхідність проведення міжнародного аудиту діяльності Кабміну. Може, вона цього й боїться.

Промова Юлії Тимошенко продовжує її стратегію боротьби за владу, вважає 50-річний Віктор Чумак із Міжнародного центру перспективних досліджень:

— Відкликавши свій позов із Вищого адміністративного суду, вона не дозволила поставити жирну крапку у виборчій епопеї та оголосити суспільну і міжнародну легітимізацію перемоги Віктора Януковича. А своєю риторикою про те, що боротьба триватиме, обіцянкою захищати інтереси людей Тимошенко прагне мобілізувати свій електорат на подальші дії. Тепер її виборці казатимуть, що "в Юлі вкрали перемогу".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко назвала Януковича "не нашим" президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути