пʼятниця, 03 серпня 2012 06:30

"Такої брехні я не пам'ятаю від 1990 року"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Вадим Карасьов: ”Усі жінки в Партії регіонів або агресивні, або не мають серйозної підтримки”
Вадим Карасьов: ”Усі жінки в Партії регіонів або агресивні, або не мають серйозної підтримки”

Партії "За Батьківщину", Партія регіонів, комуністи, "Удар" Віталія Кличка, "Свобода" та партія "Україна — Вперед!" Наталії Королевської провели вибори та визначилися зі списками кандидатів у депутати. Про перші підсумки з'їздів політсил та висунення кандидатів розповідає політолог Вадим Карасьов, 56 років.

— Перший висновок щодо Партії регіонів — Донецьк змінив своє обличчя. Радянські директори "регіоналам" уже не потрібні. Такі промислові монстри, як Георгій Скудар, В'ячеслав Богуслаєв — усе покоління 1990-2000-х, що формувалося під час перебудови й первісного накопичення капіталу, їм  депутатські мандати взагалі не потрібні. Наприклад, Рінату Ахметову був потрібен мандат за політичної невизначеності, неясності перспектив його імперії. Сьогодні у нього все тіп-топ. Ахметов у шоколаді. Він подвоїв капіталізацію своєї бізнес-імперії.

Чому нема групи голови Адміністрації президента Сергія Льовочкіна?

— Льовочкін має забезпечувати і курирувати президентські вибори 2015 року. Просто зіскочити з цієї почесної місії йому ніхто не дасть.

Велика інтрига, хто буде спікером Верховної Ради. Виникає підозра, чи не готується до цієї ролі пан Андрій Клюєв? Бо навіщо йому бути в першій п'ятірці? Він ніколи не був публічний. Керівники тіньових або напівтіньових штабів ніколи не фігурують у п'ятірках.

Навіщо "регіонали" взяли Таїсію Повалій?

— Партія регіонів не має жінок-спікерів, які б несли бодай якесь позитивне навантаження. Усі їхні жінки або агресивні, або ж не мають серйозної підтримки. Ганна Герман, Олена Бондаренко, Інна Богословська — вони налаштовані на скандал.

Що загалом сказати про списки партій?

— Партії виводять на периферію ветеранів політичних боїв кінця 1990-х. З'являються нові політичні сили — Віталія Кличка, Наталії Королевської. Серйозна зміна поколінь відбувається в "Батьківщині". У прохідній частині Об'єднаної опозиції залишилися або маловідомі політики, або дуже молоді — 30-літні з гаком. Навіть у комуністів є оновлення. У Партії регіонів це стосується людей сина президента Олександра Януковича. Але для "регіоналів" це не повальна тенденція, бо вони й так при владі — Сергій Арбузов керує НБУ, Юрій Колобов — міністр фінансів , Віталій Захарченко — МВС. Навіщо їм та Рада, якщо саме вони і є справжні хазяї України?

Кажуть, Тимошенко має погодити список Об'єднаної опозиції і може його суттєво поміняти.

— Тимошенко розуміє, що списки повинні оновлюватися. По-друге, їй треба враховувати інтереси Яценюка. А вони теж стосуються молодого покоління. Тимошенко навіть вигідно бути осторонь — хай усю невдячну справу візьмуть на себе Турчинов та Яценюк. А невдоволених треба спитати: чого ви вважаєте, що маєте бути депутатами? Вам і так один раз пощастило. Лафа не може бути вічною.

Чому списки формували непрозоро?

— А коли їх формували прозоро? Ніколи. "Бютівка" Еліна Шишкіна плаче, що її викинули. Але ж їй ще нема 30 років. Вона була народним депутатом, бо батько працював суддею Конституційного Суду. І за це має голосувати народ? Саме через те люди й не вірять нашим опозиціонерам. Потрібен захист виборців, а не захист сімей теперішніх і колишніх політиків.

Хочете бути депутатами — ідіть по мажоритарці! Завойовуйте серця людей.

Чому тоді "Удар" набрав старих політиків Сергія Куніцина, Едуарда Гурвіца, Валентина Наливайченка?

— Люди просто хочуть стати депутатами. Їх нічого більше не цікавить. Тільки мандат, ходити до парламенту, на телебачення, надувати щоки. Це крах, моральна катастрофа. Кінець нинішньої української політики. Далі буде ще колосальне розчарування виборців. Це дуже прикро, бо кидає тінь не лише на політику, а й на саму державу.

Хто тоді перемагатиме Януковича на виборах 2015 року?

— Нема кому. Якби Тимошенко залишалася на волі, вся виборча структура була б зовсім інакша, оптимістичніша. Якщо конкурент Януковичу і з'явиться, він визріє поза парламентом.

Який проміжний результат представлення списків?

— Відбувся моральний програш усієї української політики. Програв виборець, програла Україна, новий парламент. Таких скандалів, нещирості, брехні, вторинності я не пам'ятаю від 1990 року. Такої моральної деградації ще не було.

Зараз ви читаєте новину «"Такої брехні я не пам'ятаю від 1990 року"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути