вівторок, 21 червня 2011 05:15

Штати почнуть полювати на нового лідера "Аль-Каїди"

Автор: малюнок: ВОЛОДИМИР КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Політика терористичної організації "Аль-Каїда" за нового лідера 60-річного Аймана аз-Завахірі залежатиме від результату демократичних перетворень у країнах Близького Сходу. Так уважає директор Інституту політичного аналізу та міжнародних досліджень Сергій Толстов, 56 років:

— "Аль-Каїда" та пов'язані з нею структури конкурують із політичними та ісламськими рухами в Палестині, Єгипті, Лівані й інших країнах. За цієї ситуації на перший план вийде той, хто діятиме активніше та знайде матеріальну підтримку у процесах розбудови демократії на Близькому Сході. Сполучені Штати тут не мають переконливих важелів впливу. Вашингтон не може розраховувати на лояльних місцевих політиків.

Призначення єгиптянина Аймана аз-Завахірі новим лідером "Аль-Каїди" не є несподіванкою. Він фактично керував терористичною організацією у тіні Усами бін Ладена. Зрештою, світ досі не знає, ким насправді був бін Ладен. Нам показували лише політичного актора,  рекламний образ. Аз-Завахірі здатний на системне планування діяльності організації. Не дивно, що адміністрація Білого дому дає за його голову 25 мільйонів доларів. Штати вже формують його образ як замовника нападів на американські державні установи, під час яких загинули люди. Їм потрібне саме таке тлумачення наступних подій.

Вашингтон використовує дві стратегії: колективної відповідальністі і персональної. Перша виявилася на прикладі Слободана Мілошевича. Якщо він поганий, то треба бомбити всю Сербію, нехай її жителі розлютяться й повстануть проти свого президента. Другу стратегію бачимо в Лівії. Резолюція Організації Об'єднаних Націй фактично дозволяє вбити Муаммара Каддафі, тому по ньому завдають точкових бомбових ударів. Так само розпочнуть полювати на аз-Завахірі.

Зараз ви читаєте новину «Штати почнуть полювати на нового лідера "Аль-Каїди"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути